Z nobeno stvarjo v življenju ni dobro pretiravati, sploh pa ne z alkoholom. V izogib temu je koristno uvesti čim več dni v tednu brez alkoholnih pijač.

Če oseba redno pije alkohol, razvije toleranco. To je eden glavnih razlogov, zakaj je pomembno ukiniti alkoholne pijače za vsaj nekaj dni v tednu. Toleranca je fiziološki odziv, ki nastane ob uživanju katerekoli droge, vključno z alkoholom. Bolj pogosto kot je uživanje določene substance, bolj se telo navadi nanjo.

Redno pitje alkohola povzroči naraščanje encimov, ki presnavljajo alkohol. Če več tednov oseba prekomerno pije, se encimi zvišajo in ustavri se toleranca. Ob abstinenci se encimi znižajo. Ko pride do tolerance, je potrebno za enake učinke zaužiti več alkohola, kar seveda poveča tveganje za zdravstvene težave. Pavza brez alkohola zniža toleranco. Ker je vsako telo malo drugačno, se čas razvoja tolerance razlikuje od osebe do osebe.

Nekateri so od alkohola psihično odvisni. Če oseba ne zmore preživeti večera pred televizijo brez kozarca vina ali piva v roki, je to že jasen znak odvisnosti. Znak za alarm nastopi, ko dan brez alkohola postane resen izziv. Pavza od alkohola je lahko tudi test, s katerim oseba preveri, če je od njega odvisna. Če sebi obljubi, da se nekaj dni v tednu ne bo dotaknila alkoholnih pijač in tega potem ne zmore izpolniti, je to jasen znak, da ima težave.

Telo bo hvaležno za umik od alkohola, saj bo tako splošno počutje boljše in seveda tudi spanec. Vredno je poskusiti.

 

VIR: https://www.drinkaware.co.uk/advice/how-to-reduce-your-drinking/how-to-cut-down/alcohol-free-days/