Delate z mladimi in ne veste, kako se z njimi pogovarjati o alkoholu? Se vam zdi, da vam primanjkuje verodostojnih in mladim zanimivih informacij o alkoholu? Ponujamo vam izobraževanje, kjer boste dobili odgovore na svoja vprašanja in se opremili za uspešen pogovor z mladimi o alkoholu.

IZOBRAŽEVANJE »INFORMIRANJE MLADIH O ALKOHOLU – PRISTOPI IN INFORMACIJE«
Izobraževanje je namenjeno prostovoljcem/-kam in zaposlenim v mladinskih centrih ali drugih organizacijah za mlade.

Vsebina:
– koncept zmanjševanja škode;
– osnovne informacije o alkoholu;
– pregled programov pomoči;
– informiranje mladih o alkoholu (posebnosti in pristopi);
– diskusija o stanju na področju alkohola pri mladih v okolici/regiji ter oblikovanje odgovorov na zaznano problematiko.

Trajanje: 4 šolske ure

INFO TOČKA NA DOGODKIH V VAŠI ORGANIZACIJI
Na posamezne dogodke (običajno ob festivalih, koncertih in podobnih dogodkih) smo lahko prisotni z našo info točko, kjer mladinski_e delavci_ke mlade informirajo o zmanjševanju škode, alkoholu (in drugih drogah), spolnosti, odnosih, konsenzu in sorodnih temah. Brezplačno mladim razdeljujemo materiale za manj tvegano pitje ter varno spolnost in varno vožnjo. Informiranje popestrimo z interaktivnimi pripomočki, npr. kvizi o različnih temah, po želji postavimo poligon s pijanimi očali, izvedemo igro “alko pantomime”.
Trajanje: po dogovoru, običajno 2-3h
Cena: povrnitev potnih stroškov (izven Ljubljane)

“KAFANE” – POGOVORNE DELAVNICE ZA MLADE
Kafane so oblika neformalnega izobraževanja za mlade o različnih temah. Vodimo jih zaposlene ali usposobljeni_e terenski_e delavci_ke, ki pripravijo nekaj vsebine o izbrani temi (skušamo čim bolj slediti mladim in njihovim zanimanjem – mladi so v letu 2022 najbolj izpostavili predvsem zanimanje/potrebo po pogovorih in informacijah o duševnem zdravju, odnosih, spolnosti, vse to pa se seveda povezuje tudi z alkoholom, marihuano (in drugimi substancami) ter sorodnimi temami odraščanja). Začnemo z neformalnim spoznavanjem in predstavitvijo nas in programa Izberi sam ter določimo pravila igre (zaupnost, “jaz” sporočila itd.), nato razložimo bistvene informacije o izbrani temi, nadaljujemo pa ali v smislu neformalnih pogovorov (mladi delijo izkušnje, sprašujejo, kar jih zanima…) ali pa jih k sodelovanju spodbudimo z namensko izdelano igro (npr. Človek ne jezi se s polji za “vprašanja in izzive”, kvizi, poligonom s pijanimi očali idr.). Na vsaki Kafani imamo tudi naše materiale (letake o substancah, naših programih, letaki za dekleta, duševno zdravje idr., primerne materiale – od partibadi zapestnic, brošk, nalepk, kondomov, cedevite itd.). Na dogodku postrežemo z napitki in prigrizki.
Kafano se lahko izvede kot enkratno dodatno aktivnost v vaši organizaciji ali pa se dogovorimo za sodelovanje na redni ravni.
Trajanje: po dogovoru, običajno 1,5h
Cena: povrnitev potnih stroškov (izven Ljubljane)

STOPITE V KONTAKT Z NAMI:
Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na [email protected] in na 01 439 72 70 (Ljubljana) / 08 200 50 86 (Maribor).