Glavne učinkovine v energijskih pijačah (Red Bull, Dark Dog …) so kofein, taurin in sladkor. So pijače, ki poživijo, torej dvignejo energijo. Zelo pomembno se je zavedati razlike med energijskimi in izotoničnimi pijačami. Nekateri ljudje namreč to dvoje enačijo in to je lahko ena izmed težav.

Izotonične pijače, ki jih uporabljajo tudi športniki ob telesnih naporih, vsebujejo veliko količino soli in ostalih mineralov in so zato zelo pomembne za nadomestitev mineralov, ki jih telo ob naporu izgubi s potenjem. Izotonične pijače so Isostar, Gatorade, Isomaratonic … Te pijače torej nadomestijo izgubljene minerale, ne delujejo pa poživljajoče.

Pri energijskih pijačah (Red Bull, Dark Dog …) je stvar povsem drugačna. Te pijače dvignejo energijo, mineralov in izgubljene tekočine pa ne nadomestijo. Celo nasprotno. Ker energijske pijače vsebujejo veliko kofeina, kofein pa je diuretik (pospeši odvajanje vode iz telesa), lahko ob pitju energijskih pijač na partyju hitreje pride do dehidracije. Namesto da bi telesu tekočino dovajali, mu jo s temi napitki celo odvajamo.

Druga stvar, na katero moramo biti pozorni, je, da ob mešanju energijskih pijač in alkohola, energijski napitek s svojimi poživljajočimi učinki lahko prikrije pijanost, zato človek spije več alkohola, kot ga lahko prenese … Nevarnost predoziranja z alkoholom je torej v tej kombinaciji mnogo večja.

Tretja nevarnost je, da obstaja verjetnost, da se taurin in alkohol presnavljata čez isti jetrni encim. Ta encim se lahko prenasiči in tako pride do zastrupitve. Nekaj podobnega se zgodi, če človek pije alkohol in sočasno jemlje antibiotike.

Energijske pijače torej kljub prosti prodaji niso tako zelo nedolžne. Predvsem pa je treba zelo resno upoštevati navodilo na pločevinki, ki pravi, da se teh pijač ne meša z alkoholom.

Avtorica: Mina Marija Paš