Si že kdaj slišal_a, da je po seksu pomembno, da se polulaš? A to sploh drži? In če ja, zakaj? Beri naprej. 😊

Lulanje po seksu (s penetracijo ali pri oralnem seksu) je lahko koristno, a vendar ne predstavlja magične rešitve za vse tegobe. Uriniranje po spolnem odnosu pomaga »odplakniti« bakterije, ki med seksom zaidejo v sečnico. Sečnica je izvodilo (cevka), po kateri iz mehurja izločimo urin. Pri osebah z vagino je ta krajša ( od 2,5 do 4 cm) in se nahaja blizu vaginalne odprtine, pri moških pa je daljša (20 cm) in gre za isto izvodilo, skozi katerega se izloča tudi semenska tekočina. Povedano drugače, urin in sperma ubereta enako pot. Zaradi teh razlik so osebe z vagino bolj dovzetne za vnetje sečil po seksu kot osebe s penisom.

Z uriniranjem po seksu odplaknemo bakterije iz sečnice, kar zmanjša tveganje za vnetje sečil, ga pa ne prepreči nujno popolnoma. Nikakor pa ne preprečuje nosečnosti ali možnosti za okužbe s spolno prenosljivimi boleznimi (SPO). Prav tako ne preprečuje drugih vnetij nožnice, kot so glivična okužba, bakterijsko vnetje in podobno.

Po zabavi med rjuhami ni potrebe, da se takoj katapultiraš iz postelje do wc-školjke. Dobro je, da po seksu lulaš v roku pol ure in naj te ne skrbi, da si ne moreš privoščiti tudi malo crkljanja in poležavanja.

Uriniranje po seksu je najbolj koristno za osebe z vagino in za ljudi, ki imajo že na sploh težave z vnetji sečil.

Za svoje zdravje seveda skrbimo tudi na druge načine. V smislu preprečevanja okužb sečil bi to pomenilo pitje zadostne količine tekočine in redno uriniranje (da ne zadržujemo lulanja), brisanje v smeri od vagine proti anusu in ne obratno, uporabo bombažnega perila in udobnih oblačil in še kaj. Za preprečevanje nosečnosti in spolno prenosljivih okužb priporočamo uporabo kondoma in lubrikanta (kondom je edini, ki te zaščiti pred SPO!). Druga vnetja pomagamo preprečevati z ustrezno higieno, prehrano, morebitno uporabo probiotikov… Vsekakor pa se za več informacij (še posebej v primeru suma na vnetje sečil ali rodil) obrni na svojo_ega zdravnico_ka ali ginekologa_injo!