Ali me lahko pitje alkohola obvaruje pred virusi in pred slabim počutjem?

»Preventivno razkuževanje pred SARS-CoV-2 (korona) virusom s pitjem alkohola«, »šilce žganja, ki naj bi uničilo bacile v bolečem žrelu in želodcu«, »enega za zdravje«… vse to so nekateri od nasvetov, s katerimi se spodbuja k mišljenju, da je alkohol lahko koristen za naše zdravje, sploh takrat, ko smo na robu tega, da zbolimo ali pa v času, ko razsajajo virusi in prehladna obolenja. Gre za mit ali je v teh nasvetih vendarle zrno resnice?

Alkohol je poznan tudi kot sredstvo za zunanjo dezinfekcijo oz. kot razkužilo, ki se ga v največji meri uporablja v zdravstvu. Iz tega bi lahko kdo med nami potegnil na videz logično izpeljanko, da alkohol lahko razkužil tudi naš organizem, če/ko ga spijemo.

Ob iskanju odgovora na vprašanje Ali lahko alkohol resnično pomaga pri razkuževanju naše ustne votline in na ta način prepreči, da bi virusi in bakterije nadaljevale svojo pot po našemu organizmu, je potrebno upoštevati nekaj dejavnikov. Recimo koncentracijo alkohola v pijači. Koncentracije, ki so višje od 40 % v precej večji meri zavirajo rast bakterij, kot nižje koncentracije. Vendar pa to nikakor ne pomeni, da je pitje žganih pijač, ki navadno vsebujejo precej višje koncentracije alkohola, način, ki bo (ob)varoval naš organizem!

Naslednjih dejavnik, ki vpliva na to, da bi se (dozdevno) naša ustna votlina s konzumiranjem alkohola razkužila, je čas izpostavljenosti alkoholu. 40 % alkohol bi morali zadrževati v ustih vsaj 15 minut, da bi učinkovito pobili bakterije! Vsekakor nevarno početje, ki dviguje možnosti, da se pojavijo hudi zdravstveni zapleti na občutljivi ustni sluznici (razjede…). Pitje alkohola, kot sredstvo za notranje razkuževanje našega organizma, se izkaže za zelo neuporabno in tvegano metodo razkuževanja našega organizma. Vsekakor boste odločno več naredili z vzpostavljanjem dobre psihofizične kondicije.


Kar se tiče nasvetov, da bi lahko alkohol pomagal razkuževati naš prebavni sistem in želodec, vam svetujemo, da jih ne upoštevate. Konzumacija alkohola praviloma predstavlja tveganje za naše zdravje, sploh ob vnosu visokih koncentracij alkohola v organizem. Pomnite, da pitje alkoholnih pijač z visokimi koncentracijami alkohola in v večjih količinah brez dvoma predstavlja tveganje za zdravje.

Eden izmed vidikov, ki ga v času pojavljanja okužb, virusov, nikakor ne smemo zanemariti je, da smo v primeru, ko se odločimo za konzumiranje alkoholnih pijač, zaradi vpliva alkohola na naš celoten organizem, tudi na naše možganske centre, veliko manj razsodni in pozorni na to, da zavestno upoštevamo vse smernice za zmanjšanje/zajezitev širjenje virusa SARS-CoV-2 , ki jih priporoča NIJZ za vse državljane!

In če si za konec sposodimo stavek, ki ga je nedavno izrekel vodilni italijanski filozof, Umberto Galimberti, ko je spregovoril o epedimiji koronavirusa v Italiji, o tesnobi, stiskah in o tem, kako kriza vpliva na nas osebno:« Izkoristimo nesrečne okoliščine, da zrastemo.«

Smernice NIJZ: https://www.nijz.si/sl/preprecevanje-okuzbe-z-virusom-sars-cov-2019

Vir: https://theconversation.com/health-check-does-drinking-alcohol-kill-the-germs-it-comes-into-contact-with-83504