Alkohol prav zares vsebuje veliko kalorij (kcal). Poleg tega se alkohol presnavlja hitreje kot druga živila in v veliki meri spodbuja tek.

Veliko ljudi je že slišalo, da alkohol redi, vendar je le malokdo to verjel. Veliko se nas strinja, da alkohol ni hrana in da je dobro pred ali ob alkoholu zaužiti tudi kakšen obrok. Zakaj je tako?

 

Povedano preprosto: hrana je organska spojina, ki jo telo uporablja kot energijo za delovanje, za rast oziroma za procese obnavljanja tkiv ipd.

Kalorije živil se merijo glede na vsebnost kalorij v enem gramu nekega živila. Raziskave kažejo, da alkohol vsebuje 7 kalorij na gram.

Medtem pa:

  • ogljikovi hidrati (npr. sladkor, kruh, kosmiči, testenine, krompir, koruza, …) vsebujejo 4 kalorije na gram;
  • beljakovine (npr. meso, ribe, jajca, mleko, …) vsebujejo 4 kalorije na gram;
  • maščobe (rastlinska olja, margarina, maslo, maščobe živalskega izvora) vsebujejo 9 kalorij na gram.

Iz zgornjih podatkov je razvidno, da le maščobe vsebujejo več kalorij kot alkohol. Kalorije same po sebi niso največji problem, težava je v tem, da večina alkoholnih pijač vsebuje večinoma prazne kalorije, ki samo redijo, ne vsebujejo pa nobene hranilne snovi. Še več: ovirajo tudi absorpcijske sposobnosti organizma za druga hranila, ki smo jih vnesli s hrano, kar pomeni, da se alkohol prebavi prvi, medtem ko druga živila čakajo na presnovo.

Alkoholne pijače ne vsebujejo kompleksnih ogljikovih hidratov, beljakovin, vlaknin, mineralov in vitaminov, ki imajo hranilno vrednost, vsebujejo pa kalorije in imajo zelo visok glikemični indeks, ki povečuje tek.

Kaj se v resnici dogaja v telesu, ko človek vanj vnese alkohol?

Ogljikovi hidrati, ki jih vsebujejo sladke alkoholne pijače, se zelo hitro razgradijo. Etanol, ki ga vsebujejo alkoholne pijače, gre v kri in največjo koncentracijo doseže v 30 do 90 minutah po zaužitju. Večina etanola se predela v jetrih, drugo pa se izloči iz telesa z uriniranjem, potenjem in dihanjem (zato merijo alkoholiziranost tudi s pihanjem).

Druga plat učinka alkohola izhaja iz dejstva, da ima alkohol visok glikemični indeks. Posledica tega je, da kmalu po zaužitju alkoholne pijače raven krvnega sladkorja sunkovito naraste, človek se počuti prijetno omotično. Prijeten občutek je zelo kratkotrajen, kmalu namreč sledi globok padec krvnega sladkorja, človek postane šibak in začuti neustavljivo željo po še eni pijači ali volčjo lakoto. Odtod tudi izhaja trditev, da alkohol povečuje tek.

 

Kalorije, kalorije, kalorije,…

Največ kalorij med alkoholnimi pijačami imajo žgane pijače in koktejli. Ti poleg alkohola vsebujejo tudi sladke sokove ali druge aromatizirane, gazirane tekočine, ki še povišajo njihovo kalorično vrednost in pospešijo dvig krvnega sladkorja po zaužitju. Pomembno je poudariti, da gre v prvi vrsti za uživanje majhnih količin alkohola, ne glede na vrsto ali vsebnost kalorij. Pivo vsebuje manj kalorij kot vino ali žgane pijače,vendar pa vsebuje zelo visok glikemični indeks, ki je glavni razlog za t.i. pivski trebuh.

 

Malica ali kozarec piva?

Za konec poglejmo še, kaj se zgodi, če namesto polnovredne zdrave malice ali sendviča spijemo kozarec piva. S pol litra piva se po zgornjih podatkih zaužije 160 praznih kalorij.

Če bi namesto piva človek zaužil 5 jedilnih žlic otrobovih kosmičev s posnetim mlekom in majhno banano, bi pojedel 250 kalorij, a tak obrok bi poleg kalorij zadovoljil 19% dnevnih potreb po beljakovinah, 34 % dnevnih potreb po vlakninah, 21 % po kalciju in 56 % dnevnih potreb po železu. Štručka z namazom, piščančjimi prsmi, solato in paradižnikom vsebuje 430 kalorij. Če pa človek popije pivo, je po njem še vedno lačen, kar pa ni ravno »praktično«. 🙂

 

K.M.