Zaradi občutkov tesnobe in osamljenosti povečana uporaba alkohola v času epidemije

Ker je bil zaradi sprejetih ukrepov za zajezitev epidemije COVID-19 naš stik z mladimi na terenu za nekaj časa onemogočen, smo v Združenju DrogArt izvedli spletno raziskavo o stanju na trgu drog, spremembah v uporabi drog in psihosocialnih stiskah v času epidemije. Preliminarni rezultati raziskave kažejo na to, da se je v tem obdobju v precejšnji meri poslabšalo psihično stanje uporabnikov, veliko jih je v večji meri  čutilo tesnobo, potrtost in osamljenost (kot pred uvedbo karantene). Najpogosteje uporabljena droga je bila v tem času alkohol, več sodelujočih pa je čutilo tudi negativne posledice drog in alkohola.

Socialna izolacija in negotova prihodnost vzbujata precej neprijetnih občutkov, tesnobe in sramu. Ker alkohol lahko prinaša kratkoročen učinek pomirjanja, lahko za marsikoga postane sredstvo za lajšanje akutnih in tudi dolgotrajnih težav. Na žalost pa takšen način reševanja težav vse skupaj samo še poslabša, saj lahko povzroča psihično in fizično odvisnost ter celo vrsto drugih posledic, med drugimi oslabljen imunski sistem, kar povečuje dovzetnost za okužbo s koronavirusom.

Zato s plakati in aktivnostmi na socialnih omrežjih opozarjamo, da alkohol ni dobra izbira za reševanje težav in da v okviru programa Izberi sam nudimo podporo vsem mladim, ki se znajdejo v stiski, ker nekdo v družini čezmerno uporablja alkohol ali ima sam težave zaradi pitja alkohola (v šoli, doma, v odnosih s prijatelji). Ponudimo jim lahko informacije o zmanjševanju škode na področju alkohola, psihosocialno pomoč in psihoterapevtsko obravnavo preko telefona, videokonference ali elektronske pošte, v skladu s spoštovanjem ukrepov za zajezitev epidemije pa tudi osebno. Na nas se lahko obrnejo tudi starši, ki so zaskrbljeni zaradi uporabe alkohola pri svojem otroku ali pa se želijo samo dodatno informirati.

V svojo ekipo pa vabimo tudi vse mlade, ki bi s svojimi idejami prispevali k popestritvi naših aktivnosti za zmanjševanje škode na področju alkohola.

Dosegljivi smo na:

030 346 327

[email protected]

Facebooku in

Instagramu

Ekipa Izberi sam