Poletje je tu! In s tem čas piknikov…

Vroče vreme, jezera, reke, travniki…narava vabi in prijatelji kličejo, druženje je na dnevnem sporedu, počitnice so v polnem teku, na voljo je veliko prostega časa… Super ideja za druženje v naravi pa je seveda tudi piknik. Je lahko še kaj lepšega in prijetnejšega kot druženje z osebami, ki so ti najbližje? Seveda, druženje ob dobri hrani in pijači!

Vendar pa moramo biti pozorni, da se prijeten piknik ne sprevrže v ‘pijančevanje’. Čar piknika, ki naj bi bil prijetno druženje s prijatelji, sošolci ali sorodniki, ob prelepem jezeru, reki ali na travniku, lahko hitro izgubi svoj poletni čar in se zaključi s slabo voljo ter naslednji dan nadaljuje s kričečim mačkom.

V izogib temu je tukaj nekaj nasvetov, kako se imeti super na pikniku brez slabe vesti, predvsem pa brez težav in slabega počutja ter druženja z moralnim mačkom.

  1. Poleti so dnevi lahko zeeellloo vroči, zato na nakupovalnem seznamu za piknik ne sme manjkati voda. V vročini hitro pride do dehidracije (pomanjkanje vode v telesu), še hitreje pa ob morebitnem pitju alkoholnih pijač. Vsako uro je priporočljivo spiti 3 dcl vode ali druge brezalkoholne pijače.
  2. Sončni žarki so zelo močni. Na drugem mestu na nakupovalnem seznamu naj bo sončna krema.
  3. Na piknik se je dobro pripraviti vnaprej – najpomembnejše je, da se poskrbi za varen prevoz domov s piknika. Vozniki naj se vzdržijo pitja alkoholnih pijač. Za prevoz naj se dogovori s starši ali drugimi bližnjimi osebami. Dobro se je pozanimati o možnosti javnega prevoza do lokacije piknika. Če nič od naštetega ni izvedljivo, še vedno obstaja možnost prevoza s taksijem.
  4. S pitjem alkoholnih pijač ne gre pretiravati, saj se v tem primeru lahko zgodi, da bo že zvečer na ‘obisku’ omotica in zabava ne bo več enaka. S tem je lahko zabava uničena tudi za prijatelje, saj bodo namesto na peko čevapčičev morali paziti na preveč opite goste. Kdor se odloči za pitje alkoholnih pijač, naj pije zmerno in počasi, vmes pa ne pozabi na pitje vode.
  5. Igre! Da bo piknik še bolj zabaven, ne gre pozabiti na rekvizite kot so frizbi, nogometna in odbojkarska žoga, badminton ali druge športne rekvizite. Igre s kartami se tudi vedno zabavne in zanimive. Tisti bolj kreativni se lahko poigrajo z idejami in si izmislijo popolnoma nove igre.

Piknik je odlična priložnost za druženje z najljubšimi osebami v sproščujoči naravi. Naj se piknik tudi zaključi v prijetnem vzdušju, na koncu pa seveda ne pozabi pogasiti ognja ter pustiti čisto in urejeno naravo.

OPOMBA: Piknik je v osnovi dogodek brez alkohola. Članek se navezuje na piknik, kjer je prisoten alkohol.