Nobena skrivnost ni, da s kajenjem vase vnašamo mnoge snovi, ki so za nas škodljive. Karbonski filtri vnos škodljivih kemikalij zmanjšajo zaradi aktivnega oglja, ki se nahaja v filtru, hkrati pa ne izničujejo delovanja zaužite substance. Deluje pravzaprav tako kot aktivno oglje, po katerem posežemo, če imamo prebavne težave, recimo drisko – nase veže različne toksine. Hkrati »pobere« tudi del vonja in okusa. Karbonski filtri prav tako znižujejo temperaturo dima, kar je za naša pljuča prav tako bolje.

Če je temperaturna razlika med dimom in aktivnim ogljem prevelika, se na filtru lahko pojavi kondenzacija namesto filtracije, kar lahko povzroči zamašitev. Zato je bolje, da »delate majhne dime« in uporabite filtre, ki so čim bolj topli. Predvsem je to pomembno v hladnejših mesecih, ko je razlika zunaj in znotraj lahko kar velika, zato se priporoča uporabo v notranjih prostorih.

Filtri, ki jih delimo, so za enkratno uporabo, obstajajo tudi keramični za večkratno uporabo. Takih za enkratno uporabo je več vrst, v trgovinah lahko najdete nebeljene, eko…

Še enkrat naj spomnimo, da je najslabše za filter uporabljati razne kartone, letake, škatlice cigaret in podobne pobarvane ali celo plastificirane papirnate izdelke, saj se ob segrevanju barv in plastike sprošča še več škodljivih snovi. Bolje je, če marihuane ne mešaš s tobakom, saj le-ta vsebuje nešteto škodljivih kemikalij.

Džojnti so, ne glede na uporabo različnih filtrov, vedno najbolj škodljiva izbira. Velja zaporedje: vaporizator > bong > džojnt.

Več informacij o marihuani in dodatne smernice o zmanjševanju škode si lahko prebereš na tej povezavi. Če opažaš težave zaradi uporabe marihuane ali alkohola, lahko kontaktiraš našo svetovalnico (01 439 72 70 ali 030 346 327 vsak delovnik od 9h do 16h oz. pišeš na [email protected]).