Alkohol lahko na naše zdravje vpliva na mnogo različnih načinov. Vemo, da lahko dolgoročno uživanje alkohola vpliva na jetra, srčno-žilni sistem in na prebavni sistem, saj njegovo uživanje povečuje možnosti rakastih sprememb na prebavilih. Gre za težave, ki se pojavijo po nekaj letih tveganega pitja, zato jih večina ljudi ne dojema kot dejanske nevarnosti, saj se bodo z njimi, če sploh, ukvarjali nekoč v prihodnosti.

V trenutnih razmerah, ki krojijo naš vsakdan, si vsi želimo izgraditi »železni« imunski sistem. Sprašujemo se, kako primerno poskrbeti zase, da bomo ostali zdravi oz. da bomo v primeru, ko bomo podlegli bolezni, ki jo povzroča(jo) virus(i), čimprej okrevali. Naj v naslednjih vrstnicah razložimo, zakaj je ideja, da je pitje alkohola z namenom, da bi se razkužil od znotraj, blago rečeno, nespametna odločitev.

Z uživanjem alkohola povečujemo verjetnost, da zbolimo za običajnimi boleznini in zvišamo tveganje zbolevanja za potencialno smrtnimi boleznimi, kot je na primer pljučnica. Za razumevanje, da ima lahko alkohol tako velik in neposreden vpliv na naše zdravje, moramo najprej doumeti, da so mikrobi, ki poseljujejo naše črevesje, pomembnejši, kot bi si mislili na prvi pogled. Če alkohol uživamo v velikih količinah to povzroči veliko negativnih učinkov na naš prebavni sistem. Nepovratno se lahko poškodujejo epitelijske celice črevesja in posledično je otežena absorpcija številnih hranil. Poleg tega, alkohol v večjih količinah zmoti delovanje mikrobov v našem črevesju, kar vpliva na ravnovesje zdravih in nezdravih bakterij. Zaradi alkohola se lahko poruši črevesna pregrada, ki preprečuje bakterijam prehajanje v kri. Te bakterije so lahko tudi razlog za vnetje v jetrih, lahko pa vodijo celo v trajne poškodbe jeter.

Alkohol lahko pusti posledice tudi na dihalih. Prekomerno uživanje alkohola poslabša delovanje imunskih celic v pljučih in v zgornjem dihalnem sistemu ter škoduje drobnim dlačicam, ki imajo nalogo čiščenja patogenov iz naših dihalnih poti, kar poveča možnost za pljučnico, tuberkulozo in sindrom akutne respiratorne stiske (ARDS).  Pljuča in črevesje, podobno kot naša koža, pa nam nudita fizični in imunološki ščit pred okužbami.

Ob prekomernem pitju alkohola se zmanjšuje tako število kot delovanje treh pomembnih vrst celic imunskega sistema. Makrofagi so posebna vrsta belih krvničk in naša prva linja obrambe pred boleznimi. Njihova naloga je, da pojedo vse, kar ni na svojem mestu, tudi rakave celice in oddajo signal, če naletijo na bakterijo, ki bi lahko povzročila bolezen. T celice so prav tako vrsta belih krvničk. S pomočjo receptorjev na svoji površini prepoznavajo telesu tuje snovi in jih uničijo, če ocenijo, da so nevarne. In še B celice,  prav tako vrsta belih krvničk, katerih naloga je proizvajanje protiteles proti antigenom.

Za naš imunski sistem je najslabše dolgotrajno pitje, potrebno pa se je zavedati, da lahko tudi že enkratno popivanje ob koncu tedna precej oslabi imunski sistem in poslabša tvoje počutje čez teden, ko je potrebno preživet (tudi manj zanimive) šolske ure, se popoldan učiti za prihajajoč test oz.  izpit, opravit še kakšno gospodinjsko opravilo doma, oditi na trening… Da vse delovne naloge opraviš čim bolj optimalno potrebuješ dobro energijo v zdravem telesu. Varne količine alkohola ni. 

Zdaj, ko razumemo učinke pitja alkohola na naše zdravje, so lažje doumljive tudi težave, v katerih se lahko tvoje telo znajde in niso le »težave prihodnost«. Zato te spodbujamo, da večkrat pomisliš na svoje telo in mu izraziš hvaležnost. To storiš (tudi) s tem, da sam/ sama izbereš take odločitve, ki bodo tvoje zdravje (še) (o)krepile, ne pa ga postavile na kocko! 😉