1. Prijatelj te vpraša, kdaj se je varno usesti za volan po pitju alkohola. Odgovoriš mu:

a) ko se boš vozil po cestah, ki so ti dobro poznane
b) ko znaš povedati abecedo v obratni smeri, se s prstom dotakniti nosu z zaprtimi očmi in hoditi v ravni liniji
c) ko se počutiš treznega (potem najbrž tudi si)
d) nič od naštetega

Pravilen odgovor je d. Z vsako popito pijačo se poveča verjetnost za nastanek prometne nesreče. Alkohol poslabša vidne in zaznavne sposobnosti, kar v praksi pomeni, da med drugim voznik slabše ocenjuje varnostno razdaljo in luči na vozilih ter na semaforju.

2. Tvoj prijatelj Jan ti na žuru ponuja kozarček alkoholne pijače, ampak ti si tisti, ki bo z žura prijatelje peljal domov. Kaj je najbolje, da odgovoriš Janu?

a) Seveda bom pil stari, žurkaaaaaaaaaaa!
b) Okej, samo eno pivo .
c) Ne, danes vozim domov, tako da ne bom pil.
d) Ne. Si pa res obupen prijatelj!

Pravilen odgovor je c. Alkohol in vožnja gresta skupaj tako kot olje in voda, kar pomeni, da ne sodita skupaj.

3. Na žuru opaziš prijatelja, ki je pregloboko pogledal v kozarec in kaže vidne znake pijanosti. Najbolje je, da se ti in tvoji prijatelji:

a) organizirate tako, da je tekom cele noči vedno nekdo z njim, preverja njegovo stanje/počutje in se med sabo izmenjujete.
b) dogovorite, kdo od vas mu bo dal moralno pridigo.
c) odločite, da ga ne vzamete s seboj na nobeno zabavo več.
d) zabavate dalje in na koncu žura preverite, kako je z njim.

Pravilen odgovor je a. Pomembno je, da prijatelj ne ostane sam in sicer iz več razlogov. Če je sam, potem hitreje lahko postane tarča nasilnežev, saj v pijanem stanju težko realno oceni okoliščine in se tako hitro lahko zaplete v prepir povsem po nepotrebnem. Eden od ključnih razlogov je tudi ta, da če so poleg njega prijatelji, lahko le ti takoj pokličejo  pomoč, v primeru, če bi prišlo do zastrupitve. Prav tako je pomembno, da človeka, ki bruha, obrnemo v položaj za nezavestnega.

4. Si na žuru, kjer je tvoj prijatelj spil že kar precej alkohola. Prosi te za nasvet glede hitre streznitve, ker mora kmalu na delo v jutranjo izmeno. Kaj bi mu lahko odgovoril?

a) naj popije veliko limonade, saj ta vsebuje vitamin c, ki pomaga pri hitrejši streznitvi.
b) naj gre na svež zrak in tam ostane vsaj pol ure.
c) da se ni mogoče hitro strezniti.
d) naj poje veliko ogljikovih hidratov.

Pravilen odgovor je c. Recepta za hitro streznitev ni, čeprav krožijo govorice o različnih načinih, ki naj bi delovali. Vendar te govorice niso verodostojne in jih lahko enačimo z zgodbami o vampirjih. Jetra pač potrebujejo svoj čas, da razgradijo alkohol. V eni uri presnovijo približno eno merico alkohola. Standardna merica alkoholne pijače (1 dl vina ali 2,5 dl piva ali 0,3dl žganja) vsebuje približno 10 g čistega alkohola (etanola).

5. Ko se s prijateljem na žuru odločata, kako bosta prišla z zabave domov, imata več različnih idej. Katera od teh je najboljša?

a) kolo
b) gresta na ‘štop’
c) rolerji
d) taksi

Pravilen odgovor je d. Z vsako popito pijačo se vozniške sposobnosti poslabšajo. Alkohol negativno vpliva na ravnotežje, kar otežuje vožnjo kateregakoli prevoznega sredstva. Čeprav se morda kolo in rolerji zdijo nedolžni, je vožnja v pijanem stanju z njima nevarna in predstavlja tvegano odločitev. Poleg tega se vožnja s kolesom pod vplivom alkohola kaznuje enako kot vožnja z avtomobilom.