Letošnji december je zagotovo v senci omejitev, ki so v veljavi za zajezitev bolezni covid-19. Tudi zato so se partiji v veliki meri prestavili v bivalne prostore: študentske in privatne sobe, na izbrane lokacije na prostem (ampak pozor na mraz) in podobno. A kljub omejitvam naši terenski delavci, ki vas običajno informirajo na lokacijah nočnega življenja, širijo sporočila za odgovornejše odločitve tudi v tem predprazničnemu času.

Na programu Izberi sam pa smo vam pripravili paketek napotkov za zmanjševanje škode zaradi alkohola, ki jih boste zlahka usvojili in preselili v prakso na vaših privatkah. Dobri partibadiji pazijo drug na drugega. Kakšen partibadi si pa ti?

Prepreči mačka in poskrbi za svoj organizem z vodo, vitamini in minerali. Odlična ideja za na žur so izotonični napitki, ki lahko deloma ali v celoti nadomestijo alkoholne pijače.

Pred žuranjem poskrbi za obrok. Svoje goste preseneti z okusnimi prigrizki in jim pomagaj zagotovi vnos dobrih kalorij. V drugi polovici noči naj postanejo bolj aktualni lahki prigrizki.

Prepreči mačka in poskrbi za svoj organizem z vodo, vitamini in minerali. Razveseli svoje prijatelje in pripravi brezalkoholne napitke vnaprej, da bodo vedno pri roki. Izotonični napitki so odlična ideja in lahko v celoti ali deloma nadomestijo alkoholne pijače.

Na žuru delajte redne premore. Sploh če ste v majhnem, vročem prostoru. Vzemi si nekaj časa za sprostitev na svežemu zraku, ob oknu, na balkonu, vrtu.

Izogibaj se mešanju različnih alkoholnih pijač med seboj. Če oseba med seboj meša različne pijače, se med seboj mešajo tudi različni dodatki, zaradi česar ji lahko še hitreje postane slabo (podobno kot če med seboj mešaš hrano, ki ne paše skupaj), občutek pijanosti pa je večji. Zaradi tega lahko hitreje izgubi kontrolo nad lastnim vedenjem in zaide v težave.

Bo parti pri pri prijatelju­_ici? Če piješ alkohol, pozabi na avto, motor ali kolo. Prespi pri prijatelju_ici ali poskrbi za varen prevoz (taksi, starši, trezen prijatelj…)

Se obeta partija kart? Zakaj ne bi izbral kart Izberi sam s koristnimi sporočili. Karte, ki jih imaš v rokah, smo pripravili v okviru programa Izberi sam. Med igro bodi pozoren_na na sporočilca, ki jih spremljajo. Spomnila te bodo na pazljivost pri uporabi alkohola, na varno vožnjo in varen seks ter na skrb za prijatelje_ice, s katerimi se zabavaš. Stavi na pravo karto in poskusi ostati trezen_na cel večer.

Poskrbite drug za drugega. Če se zgodi prekomerno opijanje in ob temu še mešanje različnih alkoholnih pijač med sabo, kot gostitelj žura vsake toliko preveri, kako se počutijo tvoji prijatelji. V primeru, da je nekdo preutrujen in je zaspal, ga položite v bočni položaj, da se izgone morebitni zadušitvi v primeru bruhanja. Ne boj se poklicati pomoč v primeru, da je nekdo preutrujen in je zaspal, ga položite v bočni položaj, da se izogne morebitni zadušitvi v primeru bruhanja.

Uporabi kondom in poskrbi za konsenz. Uporaba alkohola in ostalih nedovoljenih drog pripomore k temu, da nam popustijo zavore. Hitro se zgodi, da pozabiš na zaščito. Pred vsakim odnosom preveri, če se druga oseba počuti dobro v intimnem odnosu s tabo. Samo JA pomeni JA.

Poskrbi za COVID-free žur. Ne udeležuj se zabav, če se ne počutiš dobro. Pred zabavo se vsi udeleženci stestirajte s hitrimi testi, ne glede na to ali ste cepljeni, preboleli, ali pa nič od tega.

Kdo se javi za parti-sitterja? Trezen prijatelj na žuru je kralj. Poskrbel bo za vaše sposobnost sprejemanja racionalnih odločitev, pomagal v primeru predoziranja ali drugih zapletov in poskrbel, da se noben domov ne odpelje zadet ali pijan.

Načrtuj konec. žuri, kjer se uporablja večinoma alkohol, lahko trajajo več časa, kot bi si zares želeli. S prijatelji se vnaprej dogovorite za okviren čas trajanja in se ga poskušajte držati. Če ste izčrpani ne podaljšujte žuranja z novimi mericami, ker žur ne bo postal boljši. Raje se odpravite spat, ničesar ne boste zamudili.