Petra se v petek zvečer odpravi na žur k sošolcu. Spije kar nekaj juice vodke in kmalu izgubi kontrolo nad lastnim vedenjem. Sprosti se in zavore ji popustijo. Spusti se v intimen stik z neznancem in njuno početje nekdo fotografira. Petra tega ne opazi. Po zabavi odide s taksijem domov. Ko se zjutraj zbudi, si začne ogledovati fotografije z žura. Na eni od fotografij zagleda sebe v strastnem objemu s sošolcem iz paralelke, ki ga trezna ne bi niti pogledala in prebledi. Šok. Sram. Ponižanje. Nemoč. Jeza. Žalost. Obup. Najraje nikoli več ne bi stopila iz svoje sobe. Grozno ji je ob misli, da bo kmalu ponedeljek in se bo morala soočiti s posmehljivimi in obtožujočimi pogledi svojih sošolcev. Najraje bi kar izginila… Moralni maček zaradi pretekle noči bo Petro spremljalo še dolgo časa, a trenutno je najbolj prizadeta zaradi objavljene fotografije. Kako Petra lahko doseže, da se fotografija umakne iz Facebook strani?

Čeprav je Facebook med mladimi priljubljen in si marsikdo brez njega ne zna več predstavljati življenja, skriva tudi marsikatero past. Kdor je že kdaj doživel, da se je na Facebook strani pojavila kakšna njegova fotografija/video, ki je v njem vzbudila občutke sramu in ponižanosti, dobro pozna negativno plat enega najbolj razširjenih družabnih omrežij. Na spletni strani od informacijskega pooblaščenca smo našli naslednji odgovor na temo odstranitve fotografij/videov iz spleta:

Za odstranitev fotografij se boste morali obrniti na gostitelja vsakega spletnega mesta, kjer so na voljo. V primeru Facebooka za to obstaja namenski obrazec za odstranitev fotografij/videov  zavoljo kršitev zasebnosti, ki je na voljo na naslovu: https://www.facebook.com/help/contact/144059062408922. Tam lahko prijavite objave fotografij/videov z namenom zlorabe ali nadlegovanja (angl. abuse and harrasment). Pred prijavo morate pridobiti spletni naslov (angl. url), preko katerega se objavljajo vaše fotografije.

Več o odstranitvi fotografij z različnih spletnih strani je na voljo na spletni strani Pooblaščenca, glej https://www.ip-rs.si/varstvo-osebnih-podatkov/informacijske-tehnologije-in-osebni-podatki/varstvo-osebnih-podatkov-na-internetu/#c/1098.

Svoje izkušnje z odstranitvijo nezaželjene fotografije/videa na Facebooku, nam lahko posreduješ po elektronski pošti na: [email protected].