Uživanje alkoholnih pijač v času nosečnosti je zelo tvegano. Odsvetovano je tudi uživanje alkoholnih pijač, če ženska načrtuje nosečnost in ko doji. Pozorna mora biti tudi na alkoholne pijače, ki sicer vsebujejo zelo majhne količine alkohola. Še posebej to velja pri oznakah »nealkoholni«, »brez alkohola« ali »lahki«, ki se nahajajo na številnih pijačah in so pogosto zavajajoče, saj omenjene pijače (pogosto pivo) vsebujejo od 0,5 do 2,7 volumskega odstotka alkohola. Tudi to je lahko nevarno, in sicer v primeru, da spije večje količine teh pijač ali da jih pije pogosto.

Vsaka hrana in pijača, ki jo zaužije, namreč vpliva na nerojenega otroka. Plod v njenem telesu bo morda zaradi alkohola, ki ga bo zaužila in bo prešel nanj, utrpel številne fizične in nevrološke poškodbe, ki lahko trajajo do konca njegovega življenja. Otroci se lahko zaradi materinega uživanja alkoholnih pijač v nosečnosti rodijo s hudim sklopom motenj, ki se imenuje fetalni alkoholni sindrom. To je trajna motnja, ki jo zaznamujejo počasnejša rast, neobičajen izgled obraza in poškodbe centralnega živčnega sistema. Otroci s fetalnim alkoholnim sindromom rastejo počasneje tako v maternici kot tudi kasneje. Poleg neobičajnega videza obraza imajo pogosto manjšo glavo, možgane, srce in hrbtenico ter tudi druge anatomske posebnosti. Pogosto imajo težave s hranjenjem in spanjem, pa tudi z vidom, sluhom, pozornostjo, učenjem preprostih stvari, vedenjem v družbi in nadzorovanjem lastnega vedenja. Pogosto uživanje alkohola (7 ali več enot alkohola tedensko) ali opijanje (5 ali več enot alkohola ob eni priložnosti) močno poveča tveganje za razvoj fetalnega alkoholnega sindroma. Treba je tudi opozoriti, da lahko otrok razvije fetalni alkoholni sindrom kljub manjšim zaužitim količinam alkohola. Če je plod v maternici izpostavljen alkoholu in vendarle ne razvije fetalnega alkoholnega sindroma, je kljub temu rizičen za razvoj številnih duševnih, telesnih ali vedenjskih motenj. Otroci s fetalnim alkoholnim sindromom kot tudi z vsemi motnjami, ki nastanejo kot posledica uživanja alkohola v nosečnosti, pogosto potrebujejo posebno pomoč v šoli ter stalni zdravstveni nadzor. Omenjene težave trajajo celo življenje.

Uživanje alkoholnih pijač v nosečnosti lahko prav tako povzroči spontani splav v zgodnji nosečnosti ali odmrtje ploda v kasnejših obdobjih nosečnosti, prezgodnji porod, prenizko porodno težo in nenadno smrt novorojenčka.