Alkohol v telesu vpliva na veliko organov in procesov, ki se v njem odvijajo. Za razgradnjo alkohola so potrebni določeni kemični procesi, ki se dogajajo predvsem v jetrih in jim pravimo presnova ali metabolizem alkohola. Prav ta proces vpliva na spremembe v ravnovesju tvojih spolnih hormonov.

Pri moških lahko metabolizem alkohola prispeva k poškodbam mod in poslabša sintezo testosterona ter nastajanja sperme. Pri ženskah pa – ravno obratno – spodbudi nastajanje hormona estradiola.

V raziskavi med zdravimi moškimi, ki so 4 tedne prejemali 220 gramov alkohola na dan, se je nivo testosterona že po petih dneh znižal in vztrajno padal ves čas študije. Kaj lahko to pomeni? Ob daljšem pomanjkanju testosterona v moškem telesu lahko pride do feminizacije (npr. povečanje prsi). Poleg vpliva na testosteron alkohol vpliva tudi na normalno strukturo in gibanje spermijev. To se zgodi zaradi zmanjšanega metabolizma vitamina A, ki je ključen za tvorbo sperme.

Tudi pri ženskah lahko uživanje alkohola pripelje do različnih zapletov. Presnova alkohola vpliva na povečano nastajanje hormona estradiola in zmanjšanje metabolizma tega hormona. Na samo pitje alkohola pa vpliva tudi menstrualni ciklus in jemanje kontracepcijskih tablet. 2 do 3 dni pred nastopom menstruacije in med ovulacijo je ženska bolj občutljiva na učinke alkohola. To pomeni, da bo prej pijana in ji bo prej tudi slabo. Uživanje kontracepcijskih tabletk pa ima ravno nasproten učinek. Alkohol se počasneje absorbira v kri in se tudi počasneje izloča iz telesa. Ženske, ki uporabljajo kontracepcijske tabletke, bodo tako manj čutile učinke alkohola (pijanost) in bodo spile (pre)več. Pri tem obstaja nevarnost predoziranja.

Viri:
NIAAA
InfoScotland