AKCIJA ˝0,0 ŠOFER – TREZNA ODLOČITEV˝ OD 6. DO 15. NOVEMBRA.

V času pred martinovim in po njem bo na slovenskih cestah, v lokalih in trgovinah ponovno potekala akcija “0,0 Šofer – trezna odločitev” z namenom osveščanja javnosti o nevarnostih vožnje pod vplivom alkohola in psihoaktivnih snovi. Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi vplivajo na spremembo vozniških sposobnosti in sloga vožnje, zato pomenijo večje tveganje za nastanek prometne nesreče.

Največ nesreč pod vplivom alkohola se zgodi v obdobjih različnih praznovanj. Čas okoli martinovega je glede števila prometnih nesreč, ki se zgodijo pod vplivom alkohola, med najbolj problematičnimi tedni leta.

V tem času ne bodo potekali samo intenzivni nadzori prometa s strani Policije ter nadzori s strani pristojnih inšpekcijskih služb, temveč bodo ves mesec junij potekale tudi preventivne aktivnosti strokovnih in nevladnih organizacij z namenom spodbujanja večje varnosti v prometu, s poudarkom na opozarjanju na nevarnost vožnje pod vplivom prepovedanih drog.

Udeleženci v prometu so sami tisti, ki lahko z odgovornim ravnanjem v prometu največ prispevajo k zmanjšanju tragičnih prometnih nezgod. Partnerji akcije jih zato ob tej priložnosti pozivamo, da:
– pred in med vožnjo ne uživajo alkoholih pijač, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi,
– upoštevajo dejstvo, da alkohol v organizmu ostane tudi do 12 ur in več po zaužitju, odvisno od količine zaužite pijače,
– se tudi kot pešci in kolesarji odgovorno vključujejo v promet,
– in na sploh upoštevajo cestno prometna pravila.

Organizatorje javnih prireditev, lastnike gostinskih lokalov in trgovce pa pozivamo, naj pri prodaji in ponudbi alkoholnih pijač dosledno spoštujejo določbe Zakona o omejevanju porabe alkohola ter alkohola ne prodajajo oz. ponujajo opitim in mladoletnim. Naj spoštovanje zakona postane stalnica.

Naj velja, da se v avto, na motorno vozilo ali kolo usedemo le takrat, ko smo trezni. Z nepremišljeno odločitvijo ogrožamo sebe in druge udeležence v prometu.

Že manjša količina popitega alkohola lahko povzroči usodno nesrečo.

###

Akcijo “0,0 šofer –trezna odločitev” Ministrstvo za zdravje koordinira v okviru Resolucije Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa za obdobje 2013 – 2022. V akciji sodelujejo Javna agencija RS za varnost prometa, Policija, inšpekcijske službe, strokovne institucije in mnoge nevladne organizacije. Cilj medresorske akcije je zmanjšanje števila prometnih nezgod, ki se zgodijo pod vplivom alkohola, drog ter drugih psihoaktivnih snovi.

###

Podatki Policije do septembra 2015                            

Po podatkih Policije se je do konca septembra 2015 (2014) zgodilo 13.164 (13.517) prometnih nesreč, od katerih so jih 1.076 (1.118) povzročili alkoholizirani udeleženci. Alkoholizirani udeleženci so povzročili 24 (15) prometnih nesreč s smrtnim izidom, 97 (95) s hudimi telesnimi poškodbami, 344 (362) z lahko telesno poškodbo in 611 (646) prometnih nesreč z materialno škodo. Povprečna stopnja alkoholiziranosti v prometnih nesrečah je znašala 1,44 (1,48) g/kg.

Delež vseh nesreč, ki jih povzročijo alkoholizirani udeleženci, je v primerjavi z letom 2014 rahlo padel, vendar pa se je žal povečal delež nesreč s smrtnim izidom in hudimi poškodbami.

 

Vir: Ministrstvo za zdravje