Preden se naslednjič pelješ na zabavo in nazaj, upoštevaj naslednje:

  • Ne vozi ničesar in nikogar, kadar si pil alkoholne pijače. Alkohol podaljša reakcijski čas in zmanjša koordinacijo ter motorične funkcije. Ko voziš pod vplivom alkohola, je verjetnost za nastanek prometne nesreče bistveno večja.
  • Žvečilni gumiji, pitje kave in predihovanje pljuč (»prezračevanje«) so miti, ki na alkotestih v resničnem življenju ne delujejo. Z veliko žvečilnimi v ustih samo še prej pritegneš pozornost.
  • Ko pelješ svoje prijatelje domov z zabave, upoštevaj, da si zanje in za njihovo varnost moralno in materialno odgovoren. Če vas gre na zabavo več, naj šofer vedno ostane trezen (velja za obe smeri).
  • Vozniki začetniki (vozniki do 21. leta starosti oz. dve leti po opravljenem vozniškem izpitu) morajo biti za volanom popolnoma trezni (0,0 mg/l izdihanega zraka oz. promila). Ponekod v tujini (npr. v sosednji Hrvaški) velja ta meja za vse voznike.
  • Če si povzročil prometno nesrečo in imaš v krvi več alkohola, kot je to zakonsko dovoljeno (vozniki začetniki več kot 0,0 mg/l oz. promila, vozniki z daljšim stažem pa več kot 0,24 mg/l izdihanega zraka oz. 0,5 gramov alkohola na kg krvi oz. promila), ti zavarovalnica za materialno in telesno škodo ne povrne odškodnine. Prav tako bo zavarovalnica od tebe terjala povračilo materialne in nematerialne škode, povzročene tretjim osebam.
  • Če voznik začetnik zbere 7 kazenskih točk, se mu odvzame izpit. To se na primer zgodi, če enkrat napiha do 0,24 mg/l oz. 0,5 g/kg in enkrat od 0,24 mg/l oz. 0,5 g/kg do 0,38 mg/l oz. 0,8 g/kg.
  • Ne vozi z zabave, če si preveč utrujen ali zaspan in če razmišljaš samo še o svoji postelji in o tem, kako bi prišel domov. V takem stanju je vožnja lahko nevarna tudi brez zaužitja alkohola. V tem primeru se raje odpelji s taksijem ali avtobusom ali pa se dodobra spočij, preden sedeš za volan.

Strokovna recenzija – Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu RS