V času med 6. in 12. novembrom je potekala posebna akcija, v kateri smo v sodelovanju s Policijo, Ministrstvom za zdravje, AVP, NIJZ, pristojnimi inšpekcijskimi službami, drugimi nevladnimi organizacijami in mediji znova sodelovali v izvajanju akcije Slovenija piha 0,0.

Čas izvajanja akcije je posebej pomemben, saj gre za teden pred Martinovim, ko se po vsej Sloveniji odvijajo številna praznovanja. Gre za praznik svetega Martina, ki iz mošta naredi vino, kar pomeni, da je na praznovanjih običajno prisotna večja količina alkohola. V skladu s tem so se glavni organizotorji akcije odločili, da se aktivnosti usmerijo v bližino gostinskih lokalov, zabaviščnih prostovor in v kraje, kjer se zadržuje večje število ljudi.

Policisti so poleg vožnje pod vplivom alkohola preverjali tudi prisotnost drog in drugih psihoaktivnih snovi. Preizkus alkoholiziranosti oziroma hitri test za droge so odredili kršiteljem, ki so s hujšimi prekrški, kot so na primer prehitra vožnja, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje določil o prednosti, ogrožali varnost drugih prometnih udeležencev. Izvajali so tudi poostren nadzor nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola (15. člen), in sicer so preverjali, kje oz. v katerih gostinskih lokalih so vozniki, kontrolirani v poostrenem nadzoru, in udeleženci morebitnih hujših prometnih nesreč z višjo koncentracijo alkohola v izdihanem zraku uživali alkoholne pijače.

Aktivnosti akcije Slovenija piha 0,0 so izvajale tudi inšpektorske službe. Na terenu so bili zdravstveni, delovni in tržni inšpektorji, aktivni pa smo bili tudi predstavniki nevladnih organizacij kot so Zavod Vozim, Varna pot in seveda DrogArt.

DrogArt s svojim programom Izberi sam, v katerem mlade z različnimi pristopi in metodami osveščamo o alkoholu in tveganjih, ki lahko nastanejo ob uporabi alkohola, sodelujemo celo leto v preventivnih akcijah 0,0 Šofer. V tokrat akciji Slovenija Piha 0,0 pa smo imeli še dodatno vlogo, saj smo na naših terenskih akcijah ter v sodelovanju s Policijsko postajo Ljubljana – Brdo, Policijsko postajo Koper ter Policijsko postajo Nova Gorica, nagradili vse, ki so napihali 0,0, s kuponom s katerim so si lahko na www.nulanula.si prislužili  vstopnice za skupni koncert Policijskega orkestra in skupine Tabu, ki bo 28. novembra 2017 v Festivalni dvorani v Ljubljani.

DrogArtovci smo se z vsakim, ki se je strinjal, pogovorili o načinih varne vožnje, informirali smo jih z našimi zloženkami Furam 0,0 ter o brezplačni mobilni aplikaciji Furam 0,0, s katero lahko uporabniki informativno izračunajo količino alkohola v izdihanem zraku.

Na Policijski postaji Ljubljana –Brdo in Policijski postaji Koper so se odločili za vključitev naših terenskih delavcev ob preverjanju stopnje alkoholiziranosti na terenu ob ustavljanju voznikov. Na Policijski postaji Nova Gorica pa so se odločili za drugačen pristop. Lani so prvič izvedli prevenitivno akcijo v lokalih po Novi Gorici, letos so jo razširili in izvedli še v občinah Šempeter-Vrtojba in Brda. Pri izvedbi načrtovanih preventivnih aktivnosti so se pridružil še svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Nova Gorica in  Občine Šempeter-Vrtojba.

Skupno smo opravili 76 testov alkoholiziranosti, med katerimi je bilo dve tretjini takšnih, ki so napihali “nula nula” ali v okvirih dovoljene stopnje alkohola v krvi. 15 posameznikov pa je napihalo nad dovoljeno stopnjo.

Vsi, ki sodelujemo v akciji 0,0 Šofer, voznike po vsej Sloveniji pozivamo, da pred in med vožnjo ne uživajo alkoholih pijač, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi, da upoštevajo dejstvo, da alkohol v organizmu ostane tudi do 12 ur in več po zaužitju, odvisno od količine zaužite pijače, da tudi kot pešci in kolesarji ravnajo odgovorno v prometu in se vanj vključujejo s trezno glavo ter da na sploh upoštevajo cestno prometna pravila. Svetujemo, da si zabavo organizirate vnaprej in za pot domov pokličete taksi, uporabite javni prevoz ali zadolžite prijatelja za vožnjo, ki ni pod vplivom alkohola ali drugih psihoaktivnish substanc.

V Akcijah 0,0 Šofer bomo DrogArtovci sodelovali tudi v decembru 2017. V Ljubljani bomo delili tudi kupone AT taksi.