Ob pobudi za zakonsko spremembo, ki bi omilila trenutno zakonodajo in dovolila ponudbo in prodajo alkoholnih pijač na športnih prireditvah, se ponovno spomnimo, da alkohol in šport z razlogom ne sodita skupaj. Zelo nevarno je, če se pod vplivom alkohola oseba ukvarja s športom, saj alkohol oslabi motorične sposobnosti in vpliva na razumno sprejemanje odločitev, kar poviša tveganje za nezgode. Pri predlogu spremembe zakona sicer ne gre za uporabo alkohola med športniki, vendar pa že samo sporočilo, ki ga daje dovoljevanje ponudbe, prodaje in oglaševanja alkohola, ni skladno s promocijo zdravega življenjskega sloga, kjer pa šport igra pomembno vlogo. Z alkoholom na športnih prireditvah povečujemo tudi izpostavljenost mladih že tako vseprisotni alkoholni industriji, hkrati pa večamo tveganje za vožnjo pod vplivom alkohola, nasilje, vandalizem in podobno.

 

O pobudah za spremembo smo se pogovarjali tudi z mladimi prostovoljci v ekipi Izberi sam, ki prisotnosti alkohola na športnih prireditvah ne podpirajo:

 

»Moje mnenje je, da alkohol ni kompatibilen s športnimi prireditvami. Prav je, da ljudje pridejo navijat tja zaradi športa in športnikov samih, ne pa z namenom napiti se. Že tako ali tako se je to preveč razširilo na drugih vrstah prireditev (razne zabave, koncerti, festivali) in ni treba, da se še na tem področju. Bomo na koncu tolerirali še prodajo alkoholnih pijač na raznih kulturnih prireditvah?« (dijakinja, 18 let)