En kondom, prosim. Opa, kako pa veš, ti »škamp«, da jih imamo za šankom? Ehmmm…sem prebral v Primorskih novicah. (izmišljen dialog, op. p. )

Palme v Portorožu obrodijo banane. Laž! Za šankom Beach Bara, in morda še kakšnega obmorskega nočnega prizorišča v bližnji prihodnosti, se lahko vsakdo, ne glede na uro dneva, oskrbi s kondomom. Resnica!

Beach Bar je trenutno edini lokal, ki se spogleduje s certifikatom NightArt* na Primorskem in je v poletni sezoni 2020 izvajal “pilotno vožnjo NightArt-a”.  To pomeni, da so se obiskovalci lokala lahko oskrbeli pri njih s kondomi, kozarcem brezplačne vode, čepki za ušesa, po potrebi so dobili hitro lekcijo varne vožnje na odhodu iz bara. Če piješ, ne vozi.

Priprava Info točke NightArt in njena izvedba

Zaposleni v baru so nam postavili idilično točko znotraj lokala in jo okrasili s pelargonijo in plišasto ovčko. Oboje je bilo magnet za določen tip obiskovalcev, sploh ovčka, ki so jo radi božali otroci. Tako pripravljeno stojnico sva prevzeli Lucija in Eva iz programa Izberi sam, jo opremili z našimi materiali, plakati NightArt in se zavihteli vsaka na vsaka na svoj stolček, da nisva preveč štreli ven. Ne pozabimo, točka je bila vpeta v lokal in vsi obiskovalci so bili posedeni. Veliko zanimanja sva poželi med najmlajšimi obiskovalci, ki so si radi pripeli TAXI broško na rokave pisanih majčk.

Do naju je pristopila mlada mamica, ki je z družbo sedela za enim omizjem in se pozanimala kaj počneva. Vzela je nekaj materialov in naju pohvalila. Najboljše se ji je zdelo, da sva prisotni na licu mesta, kjer si lahko vsakdo postreže s kondomom, če ga potrebuje. Za info točko so se, ko jim je dopuščal čas, zavzeto sukali tudi zaposleni in se podrobneje zanimali za izbrane materiale, v prvi vrsti za kondome, zapestnice, snif listke ipd. Velik paket NightArt kondomov sva po koncu informiranja z Evo predali za šank, da jih bo lahko strežno osebje po potrebi razdeljevalo na prave naslove.

Bilo je še nekaj naključnih radovednežev za info točko, pogovarjali smo se seveda o NightArtu, o nočnem življenju, žurih, glasbi, popivanju in o tem, da so danes za mlade nastopili res čudni časi.

Seveda je tudi Beach Bar v natikačih in previdno vstopil v turistično sezono 2021 in upošteva vsa priporočila NIJZ za zajezitev širjenja covida-19. Dodano vrednost je njegov večletni najemnik in vodja, Grega Makovec, prepoznal tudi v mehki vpeljavi certifikata NightArt.

V Primorskih novicah se še niso razpisali o certifikatu NightArt, si pa lahko več na to temo preberete na strani www.nightart.si

*NightArt je certifikat, ki predstavlja skrb za zdravje udeležencev nočnega življenja. Sledi principom zmanjševanja škode, saj v nočno življenje vpeljuje standarde kakovosti ter tako izboljšuje pogoje za manj tvegano zabavo.

NightArt nima nič proti žuranju, poslušanju glasbe ali seksu. Želi samo zmanjšati določena tveganja, ki nastajajo pri poslušanju glasne glasbe, nezaščitenih spolnih odnosih ter pri uporabi alkohola in drog.