V Klubu K4 v Ljubljani se je 29. maja odvila prva mednarodna konferenca NightArt, katere rdeča nit so bile t. i. znamke kakovosti v nočnem življenju. V Združenju DrogArt smo razvili certifikat NightArt, osredotočen na zdravje vseh, ki so vpeti v nočno življenje, in preverjali njegovo učinkovitost z dvema enomesečnima delovanjema v klubih v Ljubljani in v Mariboru. Osebje za šankom je obiskovalcem delilo brezplačne kondome in čepke za ušesa, kupone After taxi in brezplačno vodo.

Razdelili 550 kondomov, 300 čepkov za ušesa in 1.000 vizitk NightArt

V uvodnem prispevku konference je Lucija Golčer, vodja projekta NightArt, spregovorila o rezultatih in o prihodnosti projekta, ki mu je Klub K4 kot prvi klub v Sloveniji oktobra 2018 odprl svoja vrata. S tem je omogočil, da je DrogArtov program Izberi sam certifikat premierno preizkusil tudi v praksi. V enomesečnem poskusnem obdobju je osebje za šankom Kluba K4 med obiskovalce razdelilo približno 80 kondomov in 70 čepkov za ušesa. Na dogodkih, ki so se odvijali v klubu, so bili praviloma prisotni DrogArtovi terenski delavci, ki so obiskovalce dodatno informirali o certifikatu.

Golčerjeva je povedala, da so aprila in v prvi polovici maja 2019 pilotno izvedbo prakse iz Kluba K4 ponovili in jo razširili na nekaj novih prizorišč. V Ljubljani so bili izbrani Terminal Club, Kino Šiška, Klub Tiffany in Božidar, v Mariboru pa Niagara Lounge Bar. Seveda so vajo ponovili tudi v Klubu K4. V vseh klubih je bilo aprila in maja skupaj razdeljenih približno 450 kondomov in 250 čepkov za ušesa ter zabeleženih 250 stikov z obiskovalci.

Ničelna tolerance rojeva ničelni uspeh

Jochen Schrooten iz Belgije je v svoji predstavitvi razgrnil zgodovino podobnih evropskih certifikatov, ki so aktivni v vsaj 300  klubih in pokrivajo dvajset različnih glasbenih festivalov v Evropi. Nedavno se je sedmim aktivnim znamkam/certifikatom pridružila nova članica s Portugalske Safe in Cais. Belgijska znamka Quality Nights na letni ravni beleži impresivnih 2.000.000 stikov. Svoji zimzeleni ponudbi standardov za zmanjševanje škode po potrebi dodajajo nove, na primer ponudbo pijač z nizko vsebnostjo sladkorja ipd. Interdisciplinarno razvijajo nove pristope, na primer pristop “nič  škode/zero harm”, katerega vizija je zmanjšanje škode zaradi drog na festivalskih in večjih glasbenih dogodkih, ki se odvijajo na prostem. Vse to v opoziciji do pristopa, ki so ga ubrali belgijski policisti (s katerimi sicer zelo dobro sodelujejo in se od njih učijo), ki si želijo, da bi bil na glasbenih festivalih vnos drog ničeln; tovrstna praksa pa se je že izkazala za povsem napačno.

                                                                                                            

V Kataloniji 9.000 registriranih prizorišč nočnega življenja

Victor Galan Amador je predstavil ustroj že dobro uveljavljene katalonske znamke Q de Festa! Izpostavil je, da je Katalonija pomembna proizvajalka vina, piva in žganih pijač, eden njenih glavnih gospodarskih sektorjev pa je turizem. Pri promociji alkohola so razvili inovativne pristope in če navržemo podatek, da je regijo leta 2017 obiskalo 19 milijonov turistov ter da številni med njimi iščejo užitke prav v nočnem življenju, se hitro izkristalizira, zakaj je znamka Q de Festa! v Kataloniji prepoznana kot pomembna akterka na področju promocije varovanja zdravja v nočnem življenju.

Številni glasbeni festivali, vsaj 9.000 registriranih prizorišč nočnega življenja in visoka incidenca rizičnih vedenj ter mešanja drog med odraslimi in mladimi – to so podatki, s katerimi nam je postregel Galan, ki se zaveda usodne prepletenosti trojčka turizem, alkoholne pijače in zabavna industrija.

Nits de Qualitat Q de Festa! deluje od leta 2009. Svoj uspeh pripisujejo številnim srečanjem z deležniki v nočnem življenju oziroma delovanju, ki je strogo usmerjeno v delo v lokalni skupnosti in plemeniteno s  horizontalno komunikacijo, okroglimi mizami o nočnem življenju ipd.

V vodiču, ki so ga izdali, so med drugim zapisali deset predlogov za zmanjševanje škode: promocija zdravega okolja in poudarjeno sodelovanje, pozorno spremljanje aktivnosti, ki spodbujajo konzumacijo alkohola, promocija barov, kjer se alkohol ne streže, vrstniški pristop, varen prevoz z zabave domov, redni treningi za odgovornejšo strežbo alkohola in tako naprej.

Tako kot drugje je tudi v Kataloniji alkohol še vedno droga, ki povzroča največ težav. Victor je svojo zaključno misel povzel v stavku, da je za prihodnost nočnega življenja ključno sodelovanje med promotorji nočnega življenja in obiskovalci.

3

V Sloveniji še nimamo certificiranega nočnega kluba

Ugrizniti v noč na pravem mestu ni vedno lahko. Pred certifikatom NightArt je negotova prihodnost, saj do danes v Sloveniji še nimamo certificiranega kluba. V prihodnosti si želimo z njim za obdobje enega leta vstopiti v nočne klube, poglobiti komunikacijo z lastniki in zaposlenimi v njih, izvajati izobraževanja v novih klubih, organizirati okrogle mize na temo nočnega življenja in mu zagotoviti finančno stabilnost. Zavedamo se izzivov, zato si želimo dobre medijske podpore in podpore širše javnosti.

PRIPRAVILA: Lucija Golčer

FOTOGRAFIJE: Irena Jurca