Smernice za manj tvegano zabavo, namenjene organizatorjem dijaških in študentskih zabav

Naša vizija je, da bi z vašo pomočjo še bolj razvili koncept manj tvegane zabave in tako s skupnimi močmi na različne načine zmanjševali škodljive posledice uporabe alkohola med mladimi. V skladu s tem navajamo smernice za organizacijo dijaških in študentskih zabav, ki utirajo pot k manj tvegani zabavi mladih.

PRED PARTIJEM

Fokus dogajanja naj ne bo na alkoholu, ampak na zabavnih aktivnostih, tematiki, povezovanju mladih itn. Rdeča nit naj bo kaj bolj atraktivnega kot zgolj ‘pijančevanje’.

Vabilo za event na Facebook strani …

… naj ne oglašuje opijanja. Tako se lahko izognete pretirani opitosti in s tem povezanim težavam z nasiljem, zastrupitvam z alkoholom in drugim nevšečnostim.

… naj ne promovira alkoholnih pijač, ki povečujejo tveganje za izgubo kontrole nad lastnim pitjem (npr. boati). Poleg tega je pomembno, da ne promovirate mešanic alkohola in energijskih pijač, saj energijske pijače vsebujejo tavrin, ki se presnavlja skozi isti jetrni encim kot alkohol, kar lahko privede do zastrupitve. Če se promociji določenih alkoholnih pijač ne morete izogniti, pa obvezno promovirajte tudi brezalkoholne pijače; če bo cena brezalkoholnih pijač ugodna, bo šlo v promet tudi veliko tovrstnih pijač.

… naj ne promovira akcij v smislu ‘all you can drink’. Pri teh akcijah hitro pride do slabosti in posledično do bruhanja, kar pomeni veliko dela s čiščenjem za vas in neprijetnih občutkov dijakov, ki to vidijo. Poleg tega pretirano pitje hitro privede do agresivnih izbruhov, ki močno zmanjšujejo zadovoljstvo obiskovalcev partija.

… naj vsebuje vsaj eno od glavnih sporočil zmanjševanja škode na področju alkohola (hidracija, hrana, varna vožnja domov, varna spolnost). Če takšna sporočila mladim posreduje nekdo, ki ga dojemajo kot pomembnega (kar organizatorji zabav vsekakor ste), jim bolj prisluhnejo. Primeri sporočil, ki jih lahko uporabite:

  1. hidracija: Maček ne mara vode, zato je spij čim več.
  2. hrana: Če imaš za alko, imaš tudi za burek.
  3. varna vožnja domov: Pleši na partiju, ne po cesti.
  4. varna spolnost: Obvezen dress code na afterju: lateks.

Če želite, nam lahko vabilo pošljete v pregled, mi pa vam bomo poslali povratno informacijo.

NA PARTIJU

Poskrbite, da lahko vsakdo dobi brezplačen kozarec vode.

Na voljo naj bodo tudi prigrizki.

Če je mogoče, se izognite promocijskim akcijam alkoholnih pijač; če to ni mogoče, naj bodo med njimi tudi promocijske akcije brezalkoholnih pijač. Po zakonu o omejevanju porabe alkohola morajo prodajalci alkoholnih pijač imeti v prodaji vsaj dve različni vrsti brezalkoholnih pijač, ki sta cenovno enaki ali cenejši od najcenejše alkoholne pijače (13. člen ZOPA). Če je cena sokov in gaziranih pijač ugodna, je tudi zaslužek z brezalkoholnimi pijačami dober.

Ustrezno poskrbite za tiste, ki se preveč napijejo. Ne vrzite jih samo pred vrata, kjer so prepuščeni sami sebi; kasneje lahko pride do zapletov, ki mečejo slabo luč tudi na organizatorje.

Nekje na vidnem mestu naj bodo zbrane številke taksijev, s čimer spodbujate varen prevoz domov.

Če je mogoče, naj se na displeju vrtijo glavna sporočila zmanjševanja škode, zlasti o skrbi za prijatelje na žuru.

Zagotovite si tudi prisotnost naše terenske/informatorske ekipe ali vsaj naše informativne materiale za mlade.

Pomembna je tudi ustreznost prostora, v katerem poteka parti: dovolj velik prostor, urejeno prezračevanje ter kotiček, ki je malo odmaknjen od glavnega dogajanja, kjer si mladi lahko oddahnejo.

PO PARTIJU

Naredite evalvacijo dogodka: kaj je bilo na partiju pozitivno in kaj bi se dalo še izboljšati v smislu zmanjševanja tveganih vedenj? Če želite, vam z veseljem pomagamo tudi pri evalvaciji. Predvsem pa je pomembno, da tudi pri mladih preverite, kako so doživeli parti.

Z upoštevanjem teh smernic pomembno prispevate k manj tvegani zabavi mladih in obenem dvigujete standard dijaških in študentskih zabav.

KONTAKT: [email protected] ali [email protected]

 

vodaburekkondomtaksi