Na programu Izberi sam  od junija do konca avgusta izvajamo preventivno – osveščevalno akcijo z naslovom Informativna mobilna točka na temo vožnje in alkohola.

Mimoidoče osveščamo glede problematike alkohola v prometu, predvsem pa ciljamo na mlade in jih skušamo preko informiranja naših usposobljenih mladih informatorjev spodbuditi k sprejemanju manj tveganih odločitev povezanih z alkoholom in vožnjo. V ta namen delimo letake Furaš 0,0, kjer so zapisane glavne informacije glede vožnje pod vplivom alkohola in drugih drog ter več o aplikaciji Furam 0,0. Na stojnici lahko mimoidoči preverijo informativno stopnjo alkoholiziranosti z alkotestom (količino alkohola v izdihanem zraku), osebe, ki presežejo dovoljeno stopnjo alkohola in nimajo organiziranega prevoza domov, lahko prejmejo After Taxi kupon. K akcijam smo povabili tudi nekatere lokale v centru Ljubljane, ki so se z veseljem odzvali.

Na točki lahko mimoidoči preizkusijo tudi posebna očala, ki simulirajo pijanost. Tako lahko na lastni koži preverijo, da so zaznavanje globine, občutek za ravnotežje in koordinacija pod vplivom alkohola res drugačni. Preverijo pa se lahko tudi v kvizu na temo alkohola in vožnje. Kot nagrado za sodelovanje lahko udeleženec prejme tudi manjše simbolično darilo s sporočilom o varni vožnji.

Glavni namen Informativno mobilne točke je osveščanje mladih in splošne javnosti o problematiki vožnje pod vplivom alkohola in razvijanje odgovornosti za bolj informirane in manj tvegane odločitve v povezavi z alkoholom in vožnjo.

Informativna mobilna točka s stojnico je bila postavljena na Petkovškovem nabrežju (na začetku Tromostovja) ob petkih zvečer, 30.6., 14.07., 28.07. in 11.8. Naslednjič bo postavljena 25.8., in sicer med 22.00 in 1.00 uro.