Zagotovo ju boste kmalu videli pohajkovati po ljubljanskih ulicah. Sinje modro, baročno zaobljeno in široko nasmejano kapljico ter živo rumen taksi na dveh nogah. In ker je pust ravno mimo, ste pravilno ugotovili, da ekstravaganten par nikakor ne more biti pozabljen del pustne povorke.

Kapljica in Taksi sta dobro osmišljena lika, ki ju je za program Izberi sam,  katerega namen je zmanjševanje škodljivih posledic alkohola med mladimi in razvijanje odgovornosti za informirane in manj tvegane odločitve mladih, izdelalo podjetje TimArt iz Ljubljane.  Kapljica in Taksi sta del zgodbe o »partibadijih« in sta nedavno doživela svoj ognjeni krst na Areni mladih.

KAKŠEN PARTIBADI SI TI?

Če bi tridimenzionalna kapljica lahko govorila, bi kot priden prvošolček zdrdrala:« Maček ne mara vode. Zato je spij čim več.« Na pohodih, akcijah in različnih sprejemih, ki so še pred njo, jo bo vedno spremljal črn plišast muc. Ta se je drži kot klop. In ja, občasno pije njeno plavo kri.

Tudi maček po prekrokani noči je lahko sila nadležen stvor.  Najpogosteje ga spremlja glavobol, glavni vzrok zanj pa je dehidracija. Alkohol namreč pospešuje odvajanje vode iz telesa. Zato naj bo voda na partiju vedno najboljša prijateljica. Spiti je potrebno vsaj kozarec po ali med  vsako alkoholno pijačo.

Burek, voda, kondom in taksi so tvoji dobri partibadiji. Včasih ti lahko pomagajo narediti korak v pravo smer. Kakšen partibadi si pa ti? Ali paziš na svoje prijatelje, spremljaš njihovo počutje in obnašanje?

Če se ti zdi, da je kateri od njih preveč spil in se slabo odziva, hitro poskrbi zanj. Uleže naj se na bok, da se ne zaduši zaradi bruhanja, ti pa ostani z njim in poskrbi, da pride varno domov. Če se ti zdi njegovo stanje resno, pa takoj pokliči 112.

EN TAKSI, PRRRRRROSIM!

Partija je konec in čas je za pot domov. Pozor! Alkohol v krvi močno zmanjšuje sposobnost za vožnjo, zato pozabi na svoj avto, motor ali kolo. Raje poskrbi za varno pot domov. Možnosti je kar nekaj: pokliči taksi, pelji se s treznimi prijatelji, za prevoz prosi nekoga od domačih, pojdi na avtobus ali prespi pri gostitelju.

Tako »simpl kt keks« je lahko vse skupaj, če ti malce pomagajo patibadiji.

Maskoti sta sofinancirani s strani Ministrstva za zdravje RS.