Pitje alkohola je rezultat tisoče let ritualov in navad, poenostavljeno pa ljudje pijejo alkohol, da bi jim vzbudil pozitivne občutke ali omilil negativne. Če bi morali dopolniti stavek: Pijem alkohol, ker…, bi se večina najverjetneje znašla v zagati. Vendar je vprašanje pomembno, saj prinaša boljše razumevanje potreb tistih, ki uporabljajo alkohol in s tem lažje ter bolj učinkovito informiranje o manj tveganem pitju.

  1. Pitje alkohola kot del druženja

Najpogostejši razlog za pitje alkohola med najstniki in mlajšimi odraslimi je socialne narave. Z alkoholom si želijo zagotoviti boljšo zabavo s prijatelji. Pitje iz tega razloga je povezan z zmerno uporabo alkohola.

  1. Pitje alkohola kot prilagajanje

Nekateri pijejo alkohol, ker v družbi ne želijo izstopati. Videli jih boste s kozarcem alkoholne pijače v rokah, a najverjetneje bo to edini kozarec v večeru. Pomembno je, da tudi nepitje alkoholnih pijač postane družbeno sprejemljivo in s tem stigmatiziranje tistih, ki ne pijejo alkohola, manjše.

  1. Pitje alkohola kot izboljšanje razpoloženja

Tisti, ki pijejo, da bi si izboljšali razpoloženje, so večinoma ekstravertirani, impulzivni in bolj nagnjeni k iskanju tveganj. Bolj je značilno za moške.

  1. Pitje alkohola kot spoprijemanje s težavami

Ljudje, ki vidijo alkohol kot orodje za lajšanje težav, imajo verjetneje negativno samopodobo. Pogosto je alkohol tudi način spoprijemanja z anksioznostjo in depresijo. Takšna motivacija za pitje je povezana s prrekomerno uporabo alkohola. Pitje alkohola kratkoročno zamegli probleme in s tem prispeva k neiskanju vzrokov zanje.

Če ljudje pijejo, da bi pozabili na težave, jih bo naslednje jutro pričakala še ena – maček.