Ali so najstniki ‘nadomestili droge s pametnimi telefoni’?

Kajenje, pitje alkohola in uporaba prepovedanih drog med najstniki, se je v desetih letih zmanjšala za več kot polovico. Znanstveniki želijo raziskati, če bi bila lahko manjša uporaba drog posledica stimulativnega učinka pametnih telefonov na možgane.

Razširjenost uporabe tobaka, alkohola in drog med britanskimi šolarji med 11. in 15. letom je v zadnjem desetletju padla več kot za polovico. Tudi v ZDA  je stopnja kajenja in pitja med mladostniki padla na najnižjo v 40-ih letih.

Arko Ghosh, nevroznanstvenik in strokovnjak na področju človeškega vedenja pravi, da ne morejo z gotovostjo povedati, na kakšen način pametni telefoni vplivajo na možgane, ampak obstajajo zanimive povezave med dogajanjem na pametnem telefonu in možgansko aktivnostjo. Pametni telefoni nam lahko zagotavljajo oboje – zapoznel občutek nagrajevanja, na primer prejemanje odgovorov na sporočila, ki so bila poslana nekaj časa nazaj in takojšnji občutek nagrade; kakor ob igranju igric, pravi dr. Ghosh. Vse je na nek način povezano z nagrajevalnim sistemom, pravi, vendar je še vedno prezgodaj, da bi govorili o specifičnih poteh nagrajevanja (kot na primer pri drogah). Zaenkrat teh poti še ne morejo neposredno povezati  z uporabo pametnega telefona.

Četrtina ameriških najstnikov med 13. in 17. letom pravi, da so na spletu skoraj ves čas in skoraj tri četrtine jih ima dostop do pametnega telefona, poroča raziskava iz Pew  Research Centra iz leta 2015. Malo manj kot 40% mladih ljudi v Angliji pravi, da uporabljajo pametni telefon še po tem, ko so odšli v posteljo, kaže nova raziskava, ki jo je izvedel Digital Awareness UK.

Igranje video igric in uporaba družabnih omrežij zapolnjujeta potrebo po užitku in aktivnosti. Najstniki se dobesedno “zadenejo”, ko igrajo te igrice, saj imajo pametni telefoni funkcijo »prenosne dopaminske pumpe«. Raziskava dr. Ghosha je pokazala, da se povprečna oseba dotakne svojega pametnega telefona približno 3000-krat na dan. Uporaba pametnih telefonov odraža določene notranje vidike naših možganskih funkcij – na primer tega, kako možgani kontrolirajo občutke v rokah. Posamezniki, ki več uporabljajo svoj pametni telefon, imajo povišano možgansko aktivnost ob tem, ko se nekdo dotakne njihove roke. Možgani se danes zdijo prilagojeni načinu uporabe pametnega telefona.

VIR: http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/teenagers-replacing-smartphones-with-drugs-research-drop-in-drug-use-arko-ghosh-nora-volkow-a7630826.html