Akcija Ministrstva za zdravje za osveščanje o alkoholu  – Slovenija piha 0,0,  se v soboto in nedeljo pridružuje veselemu dogajanju v Planici. Navijanje in rajanje bo dodatno popestrila posebna 0,0 pihalna zasedba, ki bo treznim navijačem izpolnjevala glasbene želje. V sodelovanju s predstavniki nevladne organizacije, inšpekcijskimi službami in medijskim sponzorjem Valom 202 želimo, da bi letošnjo Planico zaznamovali dosežki športnikov skakalcev in ne priložnost za opijanje.

Finale svetovnega prvenstva v smučarskih skokih v dolino pod Poncami vsako leto pritegne množice športnih navdušencev iz vse Slovenije. Športna prireditev je znana tudi kot dogodek, kjer je alkohola veliko. Ker pa točenje alkoholnih pijač na športnih prireditvah letos dovoljuje tudi novi zakon, smo se odločili, da akcijo Slovenija piha 0,0 popeljemo tudi v Planico.

Da bo torej letos veselje minilo bolj v znamenju dosežkov skakalcev kot v tekmovanju za največjega pivca, bo poskrbela posebna pihalna zasedba, ki bo trezne ljubitelje smučarskih poletov nagrajevala z izpolnjevanjem glasbenih želja na samem dogodku. V ta namen bodo predstavniki nevladne organizacije DrogArt, ki bodo spremljali pihalno zasedbo, opremljeni z merilniki alkohola. Z njimi bodo preverjali stopnjo (ne)alkoholiziranosti udeležencev, ki bodo želeli slišati svoje najljubše pesmi. Izmed vseh 0,0 navijačev pa bodo nekateri srečneži poleg glasbene želje prejeli tudi vstopnico za Planico 2019 in druge manjše nagrade.

Namen akcije je udeležence spodbujati k odgovornejšemu navijanju in zabavi ter k  razmisleku, da se splača biti 0,0 navijač. V upanju, da bo tudi letošnji dogodek minil brez večjih incidentov, želimo z akcijo prispevati k postopnemu izboljšanju slovesa, ki se drži prireditve. Planico in ostale športne dogodke naj zaznamujejo dosežki športnikov, ne pa “dosežki” tistih, ki navijanje brez sramu vsakič znova zamenjajo za popivanje.
Slogan, ki smo ga tokrat namenili  Planici zato je: Naj letos pade rekord v metrih, ne v litrih!

Akcijo lahko spremljate tudi na FB Slovenija piha 0,0.