Brezalkoholne pijače v lokalih zavzemajo vse pomembnejše mesto, saj je abstinenca med mladimi v Angliji nov modni trend.

Nova generacija je vino in pivo zamenjala za »pitje z glavo«. Motivacija za njihovo odločitev sta zdravo življenje in želja po tem, da prihranijo denar. Zaradi tega ne pijejo velikih količin alkohola, ali pa se temu preprosto odpovejo. Laura Willoughby je ustanovila »Club Soda« – vodič, ki lokale ocenjuje po tem, kakšna je kvaliteta ponudbe njihovih brezalkoholnih pijač.

Club Soda je gibanje za bolj ozaveščen način pitja alkohola. Gre za spreminjanje načina razmišljanja in nazorov glede pitja. Za veliko ljudi to pomeni, da posegajo po pijačah z manjšo vsebnostjo alkohola, konce tedna preživijo brez alkoholnih pijač ali pa s pitjem enostavno prenehajo.

Sam Chambers se je odpovedala pitju pred dvema letoma, hkrati pa je sovražila dejstvo, da bi morala zaradi tega v petek ponoči ostati doma, med tem, ko so njeni prijatelji popivali in se zabavali. Pravi, da je v Google napisala nekaj takega kot »ali grem lahko zvečer ven in ne pijem«. Stran, ki se ji je odprla na to temo je bil »pub crawl brez alkohola«. Na začetku je bila skeptična, če ji bo na tak način sploh uspelo preživeti aktivno noč, vendar se je tudi brez alkohola zelo zabavala. Presenečena je ugotovila, da se je na ta način uspela zares povezati z ljudmi, uživati v trenutku in tudi domov je prišla varno ter brez težav.

Lastniki lokalov, ki opažajo ta novi trend se zavedajo, da vsi ljudje ne pijejo alkohola ob vseh priložnostih in da na splošno bolj pazijo na to, kaj vnašajo v svoje telo. Zaradi tega si želijo nuditi več izbire v lokalu, ki bo primerne za več različnih gostov. Ben Branson, 33-letni ustanovitelj Seedlipa, je dobil idejo za svežo linijo brezalkoholnih pijač. Naveličal se je sadnih sokov in občutka, da je moral bare zapuščati zgodaj, ker tam ni pil alkohola. Začel je z izdelovanjem lastnih pijač, za katere je uporabljal mentol s svojega vrta. Za tem je eksperimentiral še z zelišči, začimbami, lupinami in lubjem. Uporabljal je tudi baker, ki ga je po nizki ceni kupil prek interneta.

Ni mogel verjeti, kako hitro mu je uspelo – od sedenja na svojih kuhinjskih tleh, kjer je ročno lepil etikete na steklenice in jih polnil še pred enim letom, zdaj proda tisoče steklenic v manj kot treh tednih. O svojem poslu razmišlja kot o naravnem podjetju, ki uspeva zato, ker v mladih vedno bolj raste želja po domači, organski in trajnostni hrani ter pijači.

Club Soda je gibanje, ki ima vedno večji zagon. Ustanoviteljica naznanja prvi festival brez alkohola v Veliki Britaniji, ki bo avgusta na Bermondseyevem trgu v Londonu. Tam bo potekalo okušanje brezalkoholnega piva, mešanje brezalkoholnih koktejlov in seznanjanje z zdravo hrano. To bo festival piva, po katerem ne moreš imeti mačka!

 

VIR: https://www.theguardian.com/society/2017/feb/26/under-25s-turn-to-mindful-drinking