Uporabljajte primeren ton

Naj bo pogovor o alkoholu res pogovor, ne predavanje. Poslušajte prav toliko, kot govorite. Tako pritegnete mladostnikovo pozornost in ga spodbudite, da se vam odpre. Pomembno je, da ne obsojate in kritizirate tega, kar vam mladostnik pove.

Izberite primeren čas

Za pogovor o tako pomembni temi, kot je pitje alkohola, moramo izbrati ustrezen čas. Odpreti diskusijo, ko se mladostnik odpravlja ven, pred spanjem ali sredi prepira o nečem drugem, lahko privede do konflikta. Večji vpliv na mladostnikove odločitve glede pitja boste imeli, če se boste o tej temi pogovarjali večkrat.

Uporabite izhodišča za pogovor

Če mladostnik sam ne odpre teme o alkoholu, lahko poskusite poiskati »vabo« – kakšen film ali serijo, mogoče kakšen škandal slavne osebe, povezan s pitjem, ali pa celo dogodek v družini ali med prijatelji. Enostavno vprašajte: »Kaj pa ti misliš o tem?« in sledite razvoju pogovora.

Bodite iskreni

Nočemo izpasti dvolični ali govoriti nekaj in početi drugo, vendar, če nismo iskreni, nam otroci ne bodo verjeli. Bolje je, da priznamo, da »ja, sem poskusil/-a alkohol v tvojih letih in želim si, da ga ne bi. Če bi takrat vedel/-a, kar vem zdaj, tega ne bi naredil/-a.«

Postavite pravila

Mladostniki radi poskušajo premikati meje in pravila. To je del najstništva. Vendar ostaja dejstvo, da se počutijo varnejše, če imajo postavljene določene okvire. Imejte jasna pravila in posledice, če jih kršijo.

Kaj če mladostnik pride pijan domov?

Najprej globoko vdihnite. Trenutno ni pravi čas za pogovor. Recite mu, naj gre spat (ko se prepričate, da so varni in ne kažejo znakov zastrupitve z alkoholom) in da se boste o tem pogovorili zjutraj.

Naslednji dan si vzemite čas in vprašajte mladostnika, kaj se je dogajalo prejšnji večer. Poslušajte, nato pa mu povejte, kaj čutite – razburjenost, jezo, zaskrbljenost, razočaranje… Nato predelajte ključne teme, o katerih ste že diskutirali, npr. nevarnosti zaradi pitja alkohola, vaša pravila in predvidene posledice.

Prevod članka. Izvorni članek na: https://www.drinkaware.co.uk/advice/underage-drinking/how-to-talk-about-alcohol/