1. ALKOHOLA SE NE PIJE ZARADI ŽEJE

Ko prideš na zabavo žejen/na, je najbolje, da svojo žejo potešiš s kozarcem vode ali kakšno gazirano brezalkoholno in nesladkano pijačo. Kadar piješ zaradi žeje, piješ veliko in hitro. Zato se lahko zgodi, da je tvoj kozarec izpraznjen hitreje, kot si želiš. Nazdraviš lahko tudi s kozarcem brezalkoholne pijače, še bolje pa je, če to prakso ohraniš cel večer. Alkohol (kot smo že večkrat omenili) odvaja vodo iz telesa. Pogosto se zgodi, da tega ne občutiš in postaneš znova žejen/na, zato moraš med zabavo redno in veliko piti tudi kaj brezalkoholnega. Vendar pa pozor! Če piješ vodo, da bi razredčil/a koncentracijo alkohola v krvi, pozabi! Ne bo delovalo. Alkohola v krvi se ne da razredčiti. Na proces razgradnje alkohola, ki je že v tvojem telesu, se od »zunaj« ne da vplivati.

  1. PUSTI SI ČAS

Ne pozabi, da traja nekaj časa, preden bo alkohol začel učinkovati, zato je nevarno, če v kratkem času popiješ pijačo z visoko vsebnostjo alkohola. Koncentracija alkohola še nekaj časa po tem, ko si zaužil/a alkoholno pijačo, narašča. Če tvoje telo opozorilnega sistema ne aktivira pravočasno, ker si seveda popil/a preveč alkohola v razmeroma kratkem času, več, kot lahko »neseš«, ti grozi  zastrupitev z alkoholom. Če pa si pri pitju alkohola pustiš čas in se izogibaš močnih alkoholnih pijač, lahko ohraniš več nadzora.

  1. LAHKO SI EGOIST/KA PRI PITJU ALKOHOLA

»Naslednjo rundo častim jaz.« Ta stavek se sliši pogosto, kadar prijatelji popivajo v baru. Vendar pa to početje lahko postane tvegano. Kadar namreč nekdo naroči rundo za vse v družbi in jo plača, obstaja nevarnost, da bo vsak popil več alkohola, kot namerava in tudi prenese. Če se hiti z naročilom nove runde takoj, ko prvi/a izprazni svoj kozarec, se popije precej več, kot če bi naročal/a sam/a zase. Zato se lahko mirno izločiš pri naročanju rund ali pa si naročiš brezalkoholno pijačo. Tako ne prihajaš v situacijo, ko piješ alkohol samo zato, ker to počnejo drugi. Ne nazadnje ima vsak svoj pivski tempo in če so v družbi pravi prijatelji, bodo tvoje odločitve razumeli in spoštovali.

  1. POIŠČI SI PRAVE VZORNIKE

Če želiš ohraniti kontrolo, se zgleduj po ljudeh, ki pijejo malo ali nič alkohola. Ne primerjaj se s tistimi, ki pijejo veliko ali preveč, in si v primerjavi z njimi še v »območju manj škodljivega pitja«. Tako ne  prihajaš v situacije, ko piješ alkohol samo zato, ker to počnejo drugi. Na naslednji zabavi bodi tudi pozoren/na na tiste, ki se znajo zabavati z manjšo količino popitega alkohola oz. se zabavajo povsem brez alkohola.

  1. NAUČI SE REČI NE!

Ko želiš ohraniti nadzor nad količino, lahko zavrneš ponujeni alkohol. Na koncu si ti tisti/a, ki ve in odloča o tem, koliko želi popiti in kako se bo po tem počutil/a. Če se zgodi, da ti ponudijo alkohol, pa ti je težko reči ne, se lahko na take situacije tudi vnaprej pripraviš. Taka zavrnitev se ne bi smela nikomur zdeti »čudna« ali nevljudna, če namesto alkoholne pijače izbereš brezalkoholno.

  1. IZOGIBAJ SE PIVSKIH IGRIC

Pri pivskih igricah gre za to, da v čim krajšem možnem času popiješ čim več alkohola. Potek igre oz. pravila igre temeljijo na tem, da popiješ čim več alkohola. Če želiš ohraniti nadzor nad količino popitega, se raje sam/a odločaj, koliko želiš spiti, in se takšnim igricam raje izogni.

  1. ALKOHOLA NE PIJ, ČE SE SLABO POČUTIŠ

Alkohol ne reši težav! Če želiš izboljšati svoje slabo razpoloženje s pomočjo alkohola, vedi, da te to početje ne bo pripeljalo k rešitvi. Alkohol ne spremeni vzroka problema. Zgodi se ravno nasprotno: obstaja velika nevarnost, da se tvoja situacija po tem, ko popiješ veliko količino alkohola, še dodatno poslabša. Primeri: ob ljubezenskih težavah pokličeš bivšega/bivšo ali začneš pretep, ker si nezadovoljen/a zaradi slabega izida pri šolskem testu. V takšnih težkih dneh si raje privošči nekaj povsem brezalkoholnih dni. Osebnih težav se raje loti na aktiven način, pogovori se s svojimi prijatelji, brati, sestrami, starši, učitelji oz. s komerkoli, ki mu zaupaš. Skupaj poiščite rešitve za tvoje težave.

 

Opomba: besedilo je napisano v 2. osebi, vendar to še ne pomeni, da menimo, da vsi mladi ravnajo na spodaj odsvetovane načine. Nasveti so torej namenjeni tistim, ki jih lahko koristno uporabijo zase ali za svoje prijatelje.