Projekt After taxi za manj prometnih nesreč zaradi alkohola

V prvi polovici decembra se je čez Grajsko ulico v Mariboru že drugič razlila Pijana soba, ki je naključne obiskovalce ozaveščala o vplivih alkohola na sposobnosti za vožnjo. Nejc Birsa, koordinator DrogArtove lokalne ekipe v Mariboru, nam je povedal, da je Pijana soba obiskovalcem ponudila, da si preko igre približajo koncept nezdružljivosti pitja alkohola in  vožnje.

Projekt After taxi, s katerim v Združenju DrogArt ob sofinanciranju MOL na območju Ljubljane že od leta 2010 uspešno ozaveščajo (predvsem) mlade o nezdružljivosti alkohola in vožnje, se je ob podpori Agencije za varnost prometa RS dobro prijel tudi v Mariboru. In ker policisti beležijo, da je opitih mladih iz leta v leto več, so tovrstni projekti vedno dobrodošli.

After taxi je poseben predvsem zato, ker aktivno spodbuja odgovorne odločitve v prometu, saj tistim, ki pijejo, z brezplačnimi kuponi za vožnjo s taksijem zagotavlja varno pot domov in s tem preprečuje, da bi samo sedli za volan. Na DrogArtu ocenjujejo, da so v  celotnem obdobju projekta domov prepeljali več kot 10.000 tisoč ljudi pod vplivom alkohola.

V Pijani sobi so se morali obiskovalci z uporabo tako imenovanih pijanih očal, ki simulirajo stanje pod vplivom alkohola, pregristi skozi različne izzive, ki na trezen pogled izgledajo povsem običajni, a s pijanimi očali postanejo več kot zahtevni. Vse to z namenom, da lahko udeleženci na »trezni« koži preizkusijo, kaj se v resnici dogaja z njihovimi motoričnimi sposobnostmi, kadar so pod vplivom alkohola.

Birsa je lepo povzel, da je bil odziv javnosti in medijev tudi tokrat zelo pozitiven, saj Mariborčani akcijo pozdravljajo in podpirajo, DrogArtove statistike pa po drugi strani potrjujejo pomembnost After taxija pri udeležencih nočnega življenja.

Brezplačni kuponi v vrednosti 5 eur za taksi prevoz v nočnem času so v Mariboru na voljo na DrogArtovi info točki na Jurčičevi 8, v Ljubljani pa na Prečni ulici 6. Terenska ekipa After taxi pa informiranje in razdeljevanje kuponov vsak vikend izvaja tudi v nočnem življenju.