Se kdaj vprašaš, zakaj tisti, ki pijejo alkohol, tako pogosto hodijo na stranišče? Kadar se za vikend odpraviš ven v lokal, diskoteko ali na kakšno večjo glasbeno prireditev, se po vsej verjetnosti srečuješ s problemom neskončnih vrst pred straniščem, kar je povezano tudi s pitjem alkohola. In zakaj ravno pitje alkoholnih pijač povečuje potrebo po uriniranju?

ZNANSTVENA DOGNANJA

Alkohol je diuretik, saj izloča vodo iz telesa. Profesor Oliver James z univerze v Newcastle-u je navedel, da vsak zaužit gram alkohola poveča izločanje urina za 10 ml. Poleg tega alkohol zmanjšuje tvorjenje hormona vazopresin. Ta hormon sporoča ledvicam naj reabsorbirajo vodo, namesto da bi jo usmerile skozi mehur. Brez tega naravnega telesnega signala se mehur svobodno polni s tekočino.

JE REŠITEV V PITJU KOLIČINSKO MANJŠIH ALKOHOLNIH PIJAČ?

Če bi namesto piva oseba spila žganje (ki je količinsko manjše), ji to ne bi onemogočalo povečanega izločanja urina, saj je količina etanola še vedno enaka, zato je tudi učinek enak, ne glede na količino popitega alkohola.

ČE IZLOČIM VES ALKOHOL IZ TELESA, ALI TO POMENI, DA SE IZOGNEM MAČKU?

Alkohol spodbuja uriniranje, kar lahko pripelje do pomanjkanja vode v telesu, čemur pravimo tudi dehidracija. Dehidracija lahko povzroči slabost in glavobol, torej mačka. Prav tako je dehidracija razlog za suh občutek v ustih naslednji dan po prekrokani noči.

KO OSEBA PIJE ALKOHOL, NAJ  VMES SPIJE TUDI KAJ BREZALKOHOLNEGA

Zaradi povečanega izločanja tekočine iz telesa, lahko dehidracija postane velik problem. Pri tem lahko pomaga pitje vode, ki bo telesu olajšalo presnovo alkohola ter mu vrnilo energijo za naslednji dan.

Vir: https://www.drinkaware.co.uk/check-the-facts/health-effects-of-alcohol/effects-on-the-body/why-does-alcohol-make-you-pee-more