Predoziranje

Ob predoziranju ima človek motnje zavesti, ki so ponavadi pospremljene z bruhanjem. Če človek bruha, je pomembno, da poskrbimo, da je v ustreznem položaju, da se izogne zadušitvi. Če ima človek motnje zavesti, a ne bruha, ga je treba peljati na spiranje želodca, da se izogne hujši zastrupitvi.

“Maček”

Dan po prepiti noči se uporabnik/-ca sooči s slabim počutjem, ki ga ponavadi spremlja glavobol. Glavni vzrok tega je dehidracija, zato pomaga, če pred spanjem popije veliko vode. Alkohol je namreč diuretik (pospešuje odvajanje vode iz telesa). Poznan je tudi “moralni maček”, ko človek zaradi povečanega poguma v stanju pijanosti naredi kaj, česar se potem sramuje.

Poškodbe

Zaradi slabe koordinacije ob pijanosti pride pogosto do padcev in udarcev. Globoke in močno krvaveče rane mora videti zdravnik, da s šivi ustavi krvavitev.

Podhladitev

Alkohol upočasni delovanje telesa, zato lahko v mrazu pride do podhladitve. Znani so primeri, ko je nekdo pijan obležal na mrazu in tam zmrznil. Zato je treba paziti na prijatelje, da se jim ne zgodi kaj takega.

Odvisnost

Alkohol spada med droge z najvišjim potencialom odvisnosti, ki jo je zelo težko zdraviti. Če imaš ti ali kdo, ki ga poznaš, težave z alkoholom, kontaktiraj katero od organizacij, ki lahko nudijo pomoč.

Teža

Alkohol vsebuje “prazne kalorije” (veliko kalorij z malo hranilnimi snovmi) in spodbuja tek.