Kaj povedati o alkoholu, legalni drogi, ki je že tako globoko zakoreninjena v zahodni kulturi, da ga precej ljudi sploh več ne šteje za drogo? No, za začetek, da je droga. Kot drugo, da po svoji škodljivosti ne zaostaja za večino prepovedanih drog (ne glede na precej razširjeno ljudsko prepričanje, da sta alkohol in tobak legalna, ker sta manj škodljiva). Kot posledico njegove bogate zgodovine uporabe pa lahko štejemo tudi dejstvo, da je žur brez alkohola za veliko večino preprosto nepredstavljiv.

 

Zgodovina
Za začetek lahko spregovorimo besedo ali dve o zgodovini. Nekateri viri kažejo na to, da je pridelava vina potekala že 6000 let pr. n. š. na področju današnje Armenije. Med leti 3000 in 2000 pr. n. š. je bilo varjenje piva zelo razširjeno v sumerski kulturi. Vino se je v starem veku razširilo po večini takrat znanega sveta, od Evrope do Kitajske. V srednjem veku je bil prvič zapisan postopek destilacije alkohola. In tako se je pitje različnih alkoholnih pijač globoko zakoreninilo v temelje zahodne civilizacije. Na veliko se je razširila proizvodnja in seveda tudi poraba. Najbolj drastičen ukrep pri poskusu zmanjševanja uporabe alkohola se je zgodil v 20. letih prejšnjega stoletja, ko je 16. januarja 1920 v ZDA prišel v veljavo Volsteadov zakon, ki je prepovedoval proizvodnjo, prodajo, transport, uvoz in izvoz alkoholnih pijač. Seveda je v ZDA začela na veliko potekati prodaja nelegalnega alkohola in s tem je sledil tudi velik razcvet organiziranega kriminala. Vse to je bil eden glavnih razlogov, da je leta 1933 prohibicija končala. Kaj več pa je mislim že skoraj nesmiselno govoriti, saj je velika večina bralcev tega članka svojo socializacijo v alkohol najbrž že doživela (ne glede na to, kakšna je ta bila).

 

Učinki
Alkohol je depresor centralnega živčnega sistema, ki pa na začetku delovanja lahko deluje stimulativno. Učinki so odvisni tako od vrste alkoholne pijače (vol % alkohola), kot tudi od posameznikovega SET-a (notranja naravnanost) in SETTING-a (zunanji dejavniki), njegove telesne teže, metabolizma. Pozitivni učinki se lahko kažejo predvsem v sprostitvi, zmanjšanju inhibicij ter na splošnemu izboljšanju razpoloženja. Vse to lahko kmalu začne spremljati nerazločen govor. rdečica, zaspanost, zmanjšana koordinacija, lahko pa pride tudi do zastrupitve z alkoholom, slabostjo, bruhanjem v skrajnih primerih sta možni tudi koma in smrt. Zaradi zmanjšanih inhibicij se lahko posameznik precejkrat zaplete v situacije, na katere ni preveč ponosen, ko se zbudi, razen če seveda ne doživi black outa, v vsakem primeru pa ga čaka maček (za več informacij o medicinskih zapletih pri uporabi alkohola.

 

Odvisnost
Kot pri veliko ugodje prinašajočih rečeh, lahko tudi pri alkoholu človek zapade v odvisnost oziroma postane alkoholik. Zelo je razširjen pri ugotavljanju odvisnosti od alkohola je t. i. CAGE vprašalnik, ki je sestavljen iz štirih vprašanj:
Ali si že kdaj razmišljal/a, da bi bilo moral/a zmanjšati pitje alkohola?
Ali so te  ljudje nadlegovali s pripombami na račun tvojega pitja?
Ali si imel/a kdaj občutek krivde zaradi tvojega pitja?
Ali si kdaj popil/a alkohol zjutraj, da bi si umiril/a živce ali se znebil/a mačka?

Pri katerem naj bi dva ali več pritrdilnih odgovorov kazalo na to, da gre za problematičnega pivca ali osebo, ki postaja odvisna od alkohola. Odvisnost od alkohola je tako psihična kot tudi fizična. Pri kaotičnemu uporabniku se po prenehanju pitja pojavi abstinenčna kriza, ki jo lahko zaznamujejo tresavica, slabost, tesnoba, depresija, motnje spanja v skrajnem primeru tudi halucinacije, krči, delirij, v najhujšem primeru tudi s smrtnim izidom.

 

Za zaključek pa …
V bistvu je težko karkoli novega povedati o alkoholu, saj se o njem neprestano veliko govori. Ne glede na različne preventivne programe, medijske kampanije, zakonske regulacije je prekomerno nacejanje z velikimi količinami visokoodstotnih alkoholnih pijač še vedno precej družbeno sprejemljivo, še posebej med mlajšo populacijo. Ok, mladina raste, nekateri po parih letih ugotovijo, da se je potrebno umiriti, nekaterim se to zavleče malo dlje … Pri nekaterih pa to traja celo življenje, ki se temu primerno seveda skrajša in zagreni …

Avtor: Igor Zor