Zakaj so pivske igre nevarne?

Dejstva o tem, zakaj lahko pivske igre postavijo tvoje zdravje in tvojo varnost, v nevarnost.

Lahko izgledajo kot nedolžna zabava, vendar pivske igre lahko vodijo v tvegano vedenje in lahko pustijo posledice na telesni teži, izgledu in zdravju.

Kako potekajo pivske igre?

Pivska igra je vsaka aktivnost, ki postavi drugo osebo v pozicijo kontrole nad tem koliko alkohola bo oseba spila. Velikokrat se izvajajo z namenom, da se osebe povežejo – kot npr. med brucovanjem ali na maturantskem izletu.

Pri pivski igri morajo igralci piti alkohol npr. ko slišijo določeno besedo ali kot kazen ob kršitvi pravil igre. Več alkohola kot igralci spijejo, težje sledijo pravilom – kar pomeni, da oseba počne še več napak in posledično prekomerno pije. To spodbudi igralce, da spijejo več alkohola, kot bi ga želeli in hitreje kot bi želeli, kar predstavlja večje tveganje.

Socialno tveganje pivskih iger

Alkohol zmanjša zadržke, kar pomeni, da lahko oseba sprejema slabe odločitve, če popije preveč. Lahko se na primer odloči pisati SMS bivšemu fantu in se mu izpovedati, kako v resnici čuti. Ali pa se lahko vede na sramoten način pred novim prijatelji, kar se celo lahko pojavi na socialni omrežjih naslednje jutro.

Pivske igre so lahko tudi zelo drage, kupovanje velikih rund v baru lahko zelo hitro pripelje do porabe celotne štipendije ali plače.

Zdravstveno tveganje pivskih iger

Prehitro in preveč alkohola med pivsko igro lahko vodi v zastrupitev z alkoholom. To življenjsko ogrožajoče stanje se zgodi, ko telo postane preveč zasičeno z alkoholom. Ob prepoznavi znakov zastrupitve z alkoholom, ki vključuje zmedenost, bruhanje ali krče, je potrebno takoj poklicati 112.

Alkohol zmanjša zadržke, kar pomeni, da obstaja tudi večja verjetnost, da se osebe zaplete v nesrečo. Alkohol tudi upočasni odzivnost, vpliva na ravnotežje ter prizadene vid in sluh, zaradi česar oseba težje zazna situacije, ki predstavljajo potencialno nevarnost.

Manj tvegano je, če se oseba drži svojih prijateljev in se v skupini sproti preverja, če so vsi v redu.

Pivske igre in navodila za zmanjšanje tveganja

Sodelovanje v pivskih igrah lahko nevarno pospeši hitrost pitja, kar poveča verjetnost prekomernega pitja.

Redno prekomerno pitje ne samo, da poveča možnost za resne zaplete kot sta rak in bolezni srca, ampak lahko vpliva tudi na izgled in je hkrati razlog za ‘pivski trebuh’ ter poveča tesnobnost.

Drugačen pristop k pivskim igram

  1. Odstop: Nesodelovanje v pivskih igrah in jasno zavzeto stališče, da nekdo izbira kontrolo nad količino popitega alkohola.
  2. Previdnost na brucovanju: Študentje, ki se nameravajo udeležiti Brucovanja, si lahko pomagajo z vodičem (Freshers’ Survival Guide), ki vsebuje navodila kako uživati prve tedne študija in se pri tem manj tvegano zabavati.
  3. Drugačno razmišljanje: Od paintballa do priprave skupnega obroka, obstaja veliko pozitivnih načinov za zbliževanje ljudi brez vključevanja pivskih iger.
  4. Usmerjena pozornost na druge: v kolikor ima nekdo prijatelje, ki se vključujejo v pivske igre jih je potrebno opazovati, če je z njimi vse v redu in jim pomagati, da odstopijo od igre, v kolikor so popili že preveč alkohola.
  5. Nadzor nad popito pijačo: aplikacija http://furam00.izberisam.org/, omogoča informativno preverjanje količine alkohola imaš v krvi.

 

* Opomba – Freshers’ Week at university je v original, prilagodili smo za Slovenijo

** Prevedeno in povzeto po članku https://www.drinkaware.co.uk/advice/staying-safe-while-drinking/why-are-drinking-games-dangerous/