Če si že kdaj pregloboko pogledal v kozarec, gotovo poznaš tisti grozen občutek s katerim se zbudiš naslednje jutro in te po možnosti spremlja še ves dan. Glavobol, slabost, omotica, suha usta in vsesplošno slabo počutje… zdi se ti, da bi lahko odspal še nekaj ur. Najbrž se zavedaš, da gre za alkoholnega mačka. Koliko pa veš o temu, kako in zakaj v telesu sploh pride do tega pojava? Pa si poglejmo. 😊

Kakšni so učinki alkohola na naše telo?

Etanol ali pogovorno alkohol je spojina, ki jo v različnih vrednostih najdemo v alkoholnih pijačah. Popiti alkohol se vpije v telo in porazdeli v vodi v našem telesu. Koncentracija alkohola v krvi je odvisna od različnih dejavnikov: spola, starosti, telesne teže, splošne fizične pripravljenosti, presnove, navajenosti na alkohol, vrste alkoholnih pijač… (Izračun alkohola v krvi)

Alkohol vpliva na centralni živčni sistem, ki nadzira različne funkcije, kot so govor, mišice, čutila. V zelo majhnih koncentracijah deluje stimulativno, z višanjem popite količine pa pričnejo prevladovati vse bolj njegovi pomirjevalni učinki in privedejo do stanja, ki mu rečemo ”pijanost”. Alkohol močno vpliva na centre mišljenja, učenja, pomnjenja in odločanja. Zagotovo si že od koga slišal, da se ne spomni poteka dogodkov iz prekrokane noči. No, ali pa si želi, da se jih ne bi spomnil, saj ga teži moralni maček in je v stanju opitosti storil nekaj, česar se sramuje. Pomembno je, da enaka količina popitega alkohola vedno ne pripelje do enakega občutka pijanosti pri isti osebi. Zato svetujemo, da si pri pitju alkohola vedno previden in pozoren na lastno počutje pred in med uživanjem.

Kaj je alkoholni maček in kateri so njegovi simptomi?

Alkohol je diuretik in pospešuje odvajanje vode iz telesa. Prekomerno pitje alkoholnih pijač vodi do dehidracije, ki je glavni vzrok za grozno počutje naslednji dan. Če telesu ne dovajamo zadostne količine vode, jo bo začelo črpati iz drugih organov, tudi iz možganov, kar privede do tiste grozne bolečine v glavi. S simptomi, kot so suha usta in »nabijanje« v čelu, ti telo preprosto sporoča, da nima zadostne količine tekočine za normalno delovanje. Vsaka stvar, ki jo človek vnese v telo se mora znotraj njega tudi razgraditi.

Slabo počutje po prekrokani noči povzročajo tudi stranski produkti razgradnje pijač, ki se nahajajo v telesu. Temnejše pijače vsebujejo več toksičnih snovi, ki so vzrok neprijetnih simptomov alkoholnega mačka in dražijo želodec. Do slabosti in drhtenja pride zaradi nižje ravni sladkorja v telesu, ki jo povroči alkohol. To še dodatno prispeva k slabemu počutju. Če se osredotočimo še na psihološke in ne le fizične posledice, omenimo vsaj, da je človek, ki zdravi mačka, pogosto zelo razdražljiv in pretirano občutljiv.

Kako se v velikem loku izogniti mačku?

Medtem ko se nekateri poslužujejo preventivnih ukrepov že med samim pitjem, drugi uporabljajo strategije za zdravljenje mačka šele naslednje jutro, ko je škoda že povzročena. Kaj lahko storimo, da se alkoholnemu mačku izognemo?

Seveda, najboljši način da alkoholnega mačka preprečiš je, da že v osnovi ne posežeš po alkoholnih pijačah.

V kolikor se odločiš za popivanje, spoštuj moč alkohola in naj bo njegovo uživanje v mejah »normale«. Če imaš pitje pod nadzorom in veš kje je tvoja meja, se naslednji dan najbrž ne boš počutil tako povoženega.

Pivske igrice v družbi prijateljev znajo biti sila zabavne, vendar zagotovo spodbujajo prekomerno uživanje alkoholnih pijač in zna se zgoditi, da bo jutrišnji dan primerljiv s peklom na zemlji. Priporočam, da se temu izogneš.

Bolj ali manj se slabo počutje, ki spremlja mačka pripisuje dehidraciji, zato poskrbi, da si boš po vsakem kozarcu pijače privoščil tudi kozarec vode. Nanjo ne pozabi niti preden se spraviš v posteljo, še boljše pa bo, če spiješ izotonični napitek, da poleg vode nadomestiš še sol, ki jo je telo ob potenju izločilo.

Pred pitjem si privošči konkreten obrok! Pomembno je, da je želodec okrepljen za absorbiranje in spopad s strupenimi snovmi, ki ji vsebuje alkohol in dražijo naš želodec. Priporočamo hrano, ki se dalj časa prebavlja; kruh, sir, krompir, testenine…

Klin se seveda ne izbija s klinom. Dodatno uživanje alkohola z namenom, da bi pregnali mačka je slaba ideja in pika. Neizogibno prebolevanje bo prestavljeno v bližnjo prihodnost, zna pa se zgoditi da bo maček nato še hujši, kot je bil pred ponovnim pitjem. Če je glavobol neznosen, si lahko pomagaš s protibolečinskimi tabletami.

Ne verjemi v obstoj čudežnega zdravila.

Čeprav smo zgoraj navedli nekaj smernic kako se izogniti mačku, si velja zapomniti, da čudežnega zdravila, ki bi te v trenutku rešilo vseh tegob povezanih z mačkom, ni. Toliko kot je pivcev na Zemlji, toliko je bilo razvitih taktik, ki naj bi pozdravile mačka in si z njihovo pomočjo ”kot nov”. Resnica je, da bo večina simptomov izginila šele, ko se pošteno naspiš, se hidriraš in se alkohol v celoti presnovi iz krvi.