Po dolgem in napornem dnevu se nekaterim prileže kozarec alkohola, vendar ta že v majhnih količinah vpliva na kvaliteto spanca.

Prekrokane noči s seboj prinesejo tudi slabšo kvaliteto spanca. Če oseba redno pije več kot določajo predpisane merice za manj tvegano pitje, se naslednji dan lahko zbudi zelo utrujena in nejevoljna.

Kako alkohol vpliva na vzorec spanja?

Kadar oseba pije alkohol v času pred spanjem, lahko takoj preide v fazo globokega spanja in tako izpusti običajno prvo fazo. V času globokega spanja se naše telo obnavlja in alkohol lahko zmoti ta proces. Po prekrokani noči se oseba običajno zbudi že nekaj ur po tem, ko zaspi in sicer zaradi vpliva alkohola na spalni ritem. Običajno imamo ljudje v eni noči šest do sedem ciklov spanja, kar nas osveži in pripravi na nov dan. Če oseba pije alkohol, gre samo skozi en do dva cikla, zaradi česar se lahko zbudi izčrpana.

Pitje alkohola moti spanec na različne načine

Kadar oseba popije več kot običajno, mora med spanjem vstati in oditi na stranišče. Tekočino izgublja tudi preko potenja, saj je alkohol diuretik. Vse to prispeva k dehidraciji. Poleg tega alkohol sprošča mišice v telesu, med drugim tudi v grlu, ustih in nosu, kar zmoti kroženje zraka, kar lahko povzroči glasno smrčanje.

Nasveti za dober spanec

Kdor se želi kvalitetno naspati in se zbuditi spočit naj upošteva sledeče smernice:

– pozno zvečer se je najbolje izogibati kofeinu in alkoholu. Namesto tega je priporočljivo spiti skodelico toplega mleka ali zeliščnega čaja. Kdor se vseeno odloči, da bo pil alkohol,naj pred spanjem pije vodo in tako omili dehidracijo.
– spalnica naj bo dobro prezračena
– športna aktivnost pomaga odpraviti stres in obremenitve, ki nas spremljajo skozi dan
– čas pred spanjem naj se izkoristi za katero od sprostitvenih dejavnosti.

Vir: https://www.drinkaware.co.uk/check-the-facts/health-effects-of-alcohol/effects-on-the-body/alcohol-and-sleep