Okej, okej, samo en lekadol vzamem, rečem kolegu po telefonu, ko me na sobotno jutro vabi na kavo. Šele po nekaj minutah ugotovim, kje sploh sem. Še zmeraj sem hudo pod vplivom včerajšnje noči in se skoraj avtomatsko odzibam do kopalnice, odprem predal z zdravili in pogoltnem tableto Lekadola – proti glavobolu, mačku, bruhanju, karkoli pač že, samo da pomaga – pa je Lekadol res najboljša rešitev?

Aktivna substanca v zdravilu Lekadol je paracetamol (v angleškem jeziku se uporablja acetaminophen). Učinkovina, ki deluje protibolečinsko in proti vročini, je ena izmen najbolj znanih, uporabljanih in v terapevtskih dozah zelo varnih učinkovin na svetu, zaradi česar jo je Svetovna zdravstvena organizacija WHO uvrstila med esencialna zdravila. Za zbijanje vročine se sme po posvetu z zdravnikom uporabljati celo pri nosečnicah, dojenčkih in malih otrocih. Kljub temu, da je paracetamol v predpisanih dozah zelo učinkovit, se priporočenega odmerka (3-4 g na dan) nikakor ne sme prekoračiti. Pri zaužiti količini nad 7,5 g (15 tablet na dan) lahko pride do zelo resnih stranskih učinkov, v najslabšemu primeru tudi do odpovedi jeter in smrti.

Kombinacija paracetamola in alkohola prav tako ni čisto nedolžna. Ko vzamemo Lekadol, se paracetamol v njem v veliki meri pretvori v glukoronid ali sulfat in izloči tako iz telesa. En, sicer manjši del paracetamola, pa se razgrajuje s pomočjo encima CYP2E, kjer nastaja za jetra izjemno toksičen metabolit NAPQI (N-acetil-p-benzokinonimin), ki se pri zdravih ljudeh s pomočjo telesu lastnega antioksidanta, glutationa, z lahkoto in brez problemov v jetrih prebavi in izloči. Če pa zraven pijemo še alkohol, ta pospešuje delovanje CYP2E1, kar privede do tega, da se tvori večja količina toksičnega NAPQI-ja, in sicer toliko, da ga glutation stežka razgrajuje in je na neki točki NAPQI-ja (pre)več, kot ga lahko glutation “razoroži”. NAPQI je zelo reaktiven metabolit, ki nepovratno uničuje jetra in je lahko vzrok njihove odpovedi in smrti. To je tudi razlog, zakaj zdravnik osebi, ki ima težave zaradi prekomernega uživanja alkohola, kot del protibolečinske terapije, nikoli ne predpiše Lekadol, ampak na primer zdravila iz skupine nesteroidnih analgetikov, kot so ibuprofen, acetilsalicilna kislina ipd.

Seveda do hujših zapletov pri zdravih ljudeh ob enkratnem ali manjšem sočasnem zaužitju alkohola in Lekadola načeloma ne prihaja, vseeno pa se priporočene količine nikakor ne sme preseči. Zmeraj lahko tudi posežemo po kakšnemu drugemu analgetiku in še bolje, če z uporabo (kateregakoli) analgetika počakamo, ko je alkohol že zagotovo izven sistema in zdravljenje mačka prestavimo na čas po jutranji kavi. 🙂

Pomni dobro, kombinacija alkohola in lekadola je lahko škodljiva za jetra, zato se ji raje izogni.

Lavra Celcer