Verjetno si bil_a tudi ti že kdaj povabljen_a na žur, v škatlici pa sta ti ostala še dva antibiotika od nedavne bolezni. V navodilih lepo piše, naj jih ne jemljemo z alkoholom, ampak res si želiš končno iti malo ven, nekaj spiti, se družiti s frendi_cami…

Pravzaprav skorajda v vseh navodilih za jemanje zdravil piše, naj sočasno ne uživamo alkohola, ali pa se to odsvetuje. Zakaj? Kratek odgovor je, da se zdravila tako kot alkohol presnavljajo skozi jetra, našo »domačo čistilno napravo«. Ko so preobremenjena, ne uspejo filtrirati vsega tako, kot bi bilo treba. Več kot naložimo različnih substanc, bolj jih obremenimo. To pa pomeni, da lahko hitreje pride do različnih zapletov. Ti so lahko vse od slabosti do resnejših zapletov, v skrajnih primerih tudi odpovedi jeter. Součinkovanje se sicer razlikuje od zdravila do zdravila, vedno pa velja, da vsaka substanca nosi tveganja že sama po sebi, v kombinaciji z drugimi pa se ta potencirajo.

PROTIBOLEČINSKA ZDRAVILA

Poznamo jih več vrst in učinkovanje je precej različno, čeprav je želen končni rezultat vedno, da nas nekaj ne boli več.

Če gre za opiate (Caffetin, Doreta, Tramal …), govorimo o mnogo večjem tveganju za predoziranje. Tako opiati kot alkohol so depresorske substance, kar pomeni, da upočasnjujejo delovanje našega centralnega živčnega sistema (upočasnijo nam dihanje in bitje srca, zmanjšajo motorične sposobnosti, naredijo nas zaspane – zaradi tega ljudje tudi »zakomirajo«). Pri kombinaciji nastopi učinek 1 + 1 = 3, kar pomeni, da se tveganje za zaplete močno poveča. Od slabosti se zapleti lahko stopnjujejo do nezavesti, kome in celo smrti.

Nesteroidni antirevmatiki (Ibuprofen, Naklofen, Nalgesin …) zmanjšajo zaščitni film pred kislino v želodcu, alkohol pa poveča izločanje kisline. Tako lahko pride do poškodb sluznice želodca.

Zdravila s paracetamolom (Lekadol …) pa se v jetrih razgrajujejo s pomočjo encimov, pri čemer nastaja za jetra zelo toksičen metabolit. Tega je še več, če zraven pijemo alkohol, tako da je ta kombinacija zelo toksična za jetra in lahko v skrajnih primerih povzroči odpoved jeter. Več o tem procesu si lahko prebereš na povezavi.

PSIHIATRIČNA ZDRAVILA

Benzodiazepini in hipnotiki (pomirjevala in uspavala, npr. Helex/Xanax, Apaurin, Sanval …) so tako kot alkohol depresorska substanca. Kombinacija potencira negativne učinke, kar lahko hitreje privede do depresije dihanja, nezavesti in celo smrti. Povečajo se tudi sproščenost mišic in težave s spominom, nastopita lahko tudi slabost in bruhanje. Če jemlješ zdravila za obvladovanje anksioznosti, pitje alkohola tudi nasploh odsvetujemo, saj le-to lahko povzroči še večjo tesnobo zaradi sproščanja stresnega hormona kortizola.

Antidepresivov poznamo več vrst in se razlikujejo glede na delovanje. Glavne tri skupine antidepresivov so SNRI, SSRI in triciklični antidepresivi. Za katero vrsto antidepresiva gre, piše v navodilih za jemanje zdravil. Najpogosteje predpisani so selektivni zaviralci ponovnega privzema serotonina (SSRI, npr. Asentra), ki povečajo količino prenašalca serotonina v možganih in tako pomagajo zmanjšati simptome depresije. Največ negativnih učinkov pri kombiniranju z alkoholom se sicer zgodi pri jemanju triciklilnih antidepresivov (npr. Trittico), saj se povečajo sedacijski učinki (zaspanost, slabša motorika, zmedenost, vrtoglavica …). Pri nekaterih zdravilih, zlasti zaviralcih MAO (npr. Nardil), lahko kemična snov tiramin, ki jo najdemo v nekaterih vrstah piva in vina, nevarno zviša krvni tlak.

Antipsihotikov prav tako poznamo več vrst in se glede na delovanje delijo na klasične (npr. Haldol, Prazine) in novejše atipične (npr. Kventiax, Zyprexa, Abilify). Načeloma sočasno jemanje alkohola poveča sedacijski učinek teh zdravil, ob redni uporabi pa lahko pride tudi do okvare jeter.

Na tej povezavi si sicer lahko prebereš več o alkoholu in duševnem zdravju.

ZDRAVILA »ZA ŽELODEC«

Včasih slišimo, da si ljudje z zdravili želijo v želodcu narediti »oblogo«, sploh če pijejo veliko ali pogosto. Vendar je dobro vedeti, da vsa »zdravila za želodec« ne delujejo enako in da to ni magična tabletka, ki nas reši vseh tegob. Če nas po pitju alkohola boli želodec, je to sporočilo našega telesa, da potrebuje pavzo in primerno hidracijo ter prehrano, da se stabilizira izločanje kisline in si ne pridelamo rane na želodcu. Najbolj znani zdravili, ki sta na voljo brez recepta, sta verjetno Nolpaza in Rupurut. Sploh pri slednjem je pomembno, da ga ne jemljemo skupaj s hrano ali pijačo, ki vsebuje kisline (npr. z vinom), saj tovrstna prehrana poveča prehajanje aluminijevih soli (sestavin tega zdravila) iz prebavil v kri. Ta zdravila naj nikakor ne postanejo redni spremljevalci pitja. Če imaš tudi sicer težave s prebavo, pekočo zgago, refluksom ipd., obišči zdravnika.

ZDRAVILA PROTI ALERGIJAM

Antihistaminiki lahko že sami po sebi povzročijo omotičnost in zaspanost (to ni zelo pogost stranski učinek zdravila, če ga oseba doživlja, pa obstajajo tudi antihistaminiki, ki ne povzročajo zaspanosti, npr. Aerius). Alkohol lahko poveča sedacijske učinke teh zdravil.

ZDRAVILA ZA EPILEPSIJO

Tudi antiepileptikov obstaja več vrst, večinoma pa je vsem skupno to, da se učinki obeh substanc močno povečajo, kar predstavlja veliko tveganje za nastop neželenih učinkov (tako alkohola kot zdravil). Osebam z epilepsijo se na splošno odsvetuje uživanje alkohola, saj le-ta vzdraži nevrone, kar lahko privede do epileptičnega napada.

ZDRAVILA ZA SLADKORNO BOLEZEN OZ. INZULIN

Osebe s sladkorno boleznijo morajo biti še posebej pozorne pri pitju alkohola. Zlasti pomembno je, da se držijo smernic zmanjševanja škode (ki so sicer v prid prav vsakomur), da na primer ne pijejo velikih količin naenkrat, da ne pijejo na prazen želodec, da tudi med pitjem jedo …

Uživanje alkohola poveča delovanje inzulina na znižanje glukoze v krvi in povzroči povečano sproščanje inzulina po obremenitvi z glukozo. Pijanost lahko povzroči podobne simptome, kot je hipoglikemija! Posebej nevarno je, da oseba hipoglikemije zaradi pijanosti ne prepozna in da se zmanjša skrb ter sposobnost za nadzor bolezni (merjenje glukoze, odmerjanje inzulina, ukrepanje pri zapletih).

ANTIBIOTIKI

Če je oseba pred zaužitjem zdravila pila alkohol, lahko nekateri antibiotiki povzročijo slabost, bruhanje, glavobol, lahko pa tudi krče. Zelo pomembno je, da antibiotike jemlješ do konca (poješ vse, ki so ti predpisani), da se infekcija zares pozdravi. Z žuranjem zato raje počakaj, dokler nisi popolnoma zdrav_a in ne jemlješ več zdravil.

Vsekakor odsvetujemo kombiniranje alkohola in zdravil. Pred uporabo zdravil se vedno tudi posvetuj z zdravnikom_co ali farmacevtom_ko, odprto vprašaj tudi glede kombinacij, ki te zanimajo (npr. zdravnika_co vprašaj, kako nevarno je, če greš s predpisanimi zdravili na rojstni dan in spiješ nekaj koktejlov). Shrani navodila za jemanje zdravil, saj jih boš morda želel_a prebrati še kdaj.  Ob morebitnih hujših zapletih ljudem, ki skrbijo zate (prijatelji_ce, starši, bolničarji_ke …), iskreno povej, kaj vse si zaužil_a, tudi če je to zelo neprijetno ali te je strah, da te bo spravilo v težave. Le če vemo, kaj je oseba zaužila, lahko ustrezno pomagamo. Naj bo zdravje vedno na prvem mestu!

Viri: