Poletje je že tu, toplo vreme pa vabi na počitnice, druženje in zabavo. Mnogi si svoj čas popestrijo s pitjem alkoholnih pijač ali uživanjem drugih, tudi prepovedanih substanc. V tvojem kozarcu pa se lahko znajde tudi substanca, ki je nisi naročil-a…

V takšnem primeru govorimo o podtikanju v pijačo, ki je kaznivo dejanje.

Največkrat so podtaknjene substance z uspavalnim učinkom, ki so zaradi anestetičenega učinka v kombinaciji z alkoholom še posebej nevarne. V skrajnem primeru lahko vodijo celo v komo ali smrt. Tudi takrat, ko prijatelj naroči enojno vodko s sokom, ti pa natakarju oddaš naročilo za dvojno vodko s sokom, gre za podtikanje! Zato tega NIKOLI ne počni!

Kdaj posumiš, da ti je bilo nekaj podtaknjeno?

Če ti je bilo v pijačo nekaj podtaknjeno, je majhna verjetnost, da le-to okusiš ali vohaš.  Situacijo lahko prepoznaš tako, da se počutiš neobičajno »netrezno« glede na to, da veš, da nisi zavestno zaužil-a tolikšne količine alkohola ali druge psihoaktivne snovi, ki bi takšno počutje povzročila ter če obstaja možnost, da bi se ti nekaj takega zgodilo (npr. nisi imel/a pijače stalno pod nadzorom, nekdo drug ti je prinesel že odprto pijačo).

Učinke podtaknjenih substanc lahko zaznaš zelo hitro (15–30 min po zaužitju). Vedno bodi pozoren-a tudi na naslednje simptome, ki se pojavijo nenadoma:

 • večja opitost od pričakovane (upoštevajoč poznavanje svojih meja),
 • popustijo ti zavore,
 • težave pri koordinaciji, težko stojiš na nogah,
 • imaš težave pri govoru, vid postane zamegljen,
 • doživljaš močne občutke strahu in nezaupanja,
 • imaš halucinacije (vidne, slušne, taktilne – občutki na koži ali pod kožo),
 • ti je slabo ali bruhaš.

Ko se vse zgodi prehitro in simptome zaznaš….

šele, ko se prebudiš iz nezavesti oziroma, ko učinki substance popustijo in se znajdeš v nenavadnih okoliščinah (neznan kraj, brez osebnih predmetov, brez oblačil …). To je lahko zelo neprijetna in travmatična izkušnja in pomembno je, da s tem ne ostaneš sam-a, ampak se obrneš na prijatelja, starše ali drugo bližnjo osebo, ki ti lahko nudi čustveno podporo in te spremlja pri nadaljnjih korakih (obisk bolnišnice, prijava na policiji…), če se odločiš zanje.

Vse zgoraj naštete posledice se lahko zgodijo tudi zgolj zaradi učinkov alkohola oziroma drugih psihoaktivnih substanc, ki si jih zaužil-a namenoma, vendar v preveliki količini oziroma so imele neobičajno močan učinek. Tudi v takem stanju si bolj ranljiv-a za zlorabe, poškodbe in druge neprijetne dogodke. Zato je pomembno, da s prijatelji na zabavi vedno pazite drug na drugega, se med seboj opozorite, če se vam zdi, da je nekdo popil preveč in si pomagate, če se začnejo dogajati neobičajne stvari.

Kako preprečiš možnost, da se ti kaj podtakne v pijačo?

Skušaj se izogibati neznanim situacijam, kjer lahko izgubiš nadzor, sprejemaš tvegane odločitve in se slabše zavedaš nevarnosti. Upoštevanje naslednjih korakov ti morda lahko prepreči podtikanje v pijačo:

 • Nikoli ne puščaj pijače brez nadzora, paziš pa lahko tudi na pijačo tvojih prijateljev.
 • Ne sprejemaj pijače od neznancev.
 • Na zabavo se odpravi v družbi prijateljev.
 • Naročaj ustekleničeno pijačo.
 • Izogibaj se bovlam in naročanju koktejlov v vrču.
 • Ne izdajaj svojega domačega naslova osebi, ki si jo ravnokar spoznal-a.
 • Izogibaj se nošenju dragih oblek ali predmetov, ki bi bili zanimivi za tatove.

Kaj pa lahko storiš, če se ti zdi, da so ti v pijačo nekaj podtaknili?

 • Takoj se obrni na nekoga, ki mu lahko zaupaš (prijatelj, osebje kluba, policaj).
 • Če ob sebi nimaš prijateljev ali druge zaupne osebe, pokliči na 112 (če so ti telefon ukradli, prosi nekoga, da ti ga posodi) in se hitro umakni na varen kraj.
 • Če se zelo slabo počutiš, naj te zaupna oseba odpelje na urgenco. Tam povej, da sumiš, da ti je bilo nekaj podtaknjeno v pijačo. Ker se večina drog iz telesa izloči v 72 urah po zaužitju (GHB pa že po 12 urah), je pomembno, da se čimprej testiraš in pridobiš laboratorijske izvide (pomembni so tudi za preiskavo).
 • Ob sumu na spolno zlorabo bodo na urgenci opravili tudi test nosečnosti in spolno prenosljivih bolezni.
 • Če okoliščine dopuščajo, lahko shraniš sumljivo pijačo in jo prineseš s sabo na urgenco ali na policijo. Analiza vzorca lahko pomaga ugotoviti, katera snov je bila podtaknjena in služi kot dokaz pri preiskavi.
 • Tudi na policijo dejanje prijavi takoj, ko lahko. Hitreje, ko to storiš, več dokazov se lahko zbere za izvedbo preiskave, vendar to še ne pomeni, da bo policija tudi uspela najti storilca. V vsakem primeru  je pomembno, da se zbirajo informacije, policisti pa so bolj pozorni na takšna dejanja tudi vnaprej.
 • Prijavo na policijo lahko podaš kot anonimno e-prijavo (na policija.si).
 • V primeru, da si v tujini in ni ob tebi nikogar od tvojih bližnjih, se po pomoč lahko obrneš na veleposlaništvo v tujini, potovalno agencijo, lastnika bara ali hotela.

Žrtvam podtikanja (in posledične možne spolne zlorabe) je pogosto nerodno, lahko se počutijo krive ali jih je sram, ker so bile zlorabljene. Lahko se jim zdi, da je njihovo vedenje povzročilo dogodek, ki se je zgodil in da so bile nekako odgovorne za to. Pomembno je, da veš, da NISI TI KRIV-A in da s prijavo dogodka mogoče lahko pomagaš preprečiti, da bi se kaj takega zgodilo še komu.

Da ti bo vsaj malo lažje, je dobro, da se čimprej obrneš na prijatelje, starše oziroma druge osebe, ki so ti blizu, lahko pa si poiščeš tudi strokovno psihološko podporo. Za nasvet in psihosocialno oporo smo ti na razpolago na  našem  svetovalnem telefonu na številki 041 730 800 (pon-pet med 10.in 16.uro).

Kako naj pomagam prijatelju/prijateljici?

Kot smo že večkrat omenili, so za čim bolj prijetno zabavo pomembni dobri »partibadiji«. S prijatelji pazite drug na drugega, vedno si povejte, kaj uživate in kam greste, najbolje pa je, da se držite skupaj. Tako se lahko opozorite, če se vam zdi, da je nekdo spil preveč oziroma ste pozorni, če se nekdo začne obnašati nenavadno (znaki, opisani zgoraj). V primeru, da se simptomi podtikanja začnejo dogajati tvoji prijatelju/prijateljici, poskrbi zanj/zanjo: naj preneha s pitjem, umaknita se na varen kraj, spremljaj njeno/njegovo stanje (če se počuti zelo slabo, pokliči 112; če pade v nezavest, ga/jo položi v položaj za nezavestnega in pokliči reševalce) in ga/je ne pusti same-ga. Predlagaj, da gre na urgenco, kjer lahko naredijo preiskave. Poskrbi, da pride varno domov. Tvoja podpora je pomembna tudi, če se odloči za prijavo na policijo. Bodi na voljo za pogovor (vendar ne vsiljivo) in mu/ji stoj ob strani, saj je v taki situaciji zanj-o zelo pomembno, da ima ob sebi nekoga, ki mu zaupa.

V primeru, da je bila prijateljica spolno zlorabljena, ji daj jasno sporočilo, da ni sama kriva! Nikoli je ne obtožuj, da laže in ne skušaj zmanjšati teže dogodka. Pomembno je, da spoštuješ njeno avtonomijo – storilec ji je že vzel možnost odločanja, ne stori tega še ti s tem, da ji govoriš kaj mora narediti. Lahko jo vprašaš, kaj misli o možnosti, da bi se obrnila na policijo oziroma se pogovorila s svetovalcem-ko, vendar bodi odprt-a za kakršen koli odgovor. Poslušaj jo in ji povej, da se lahko obrne nate, če želi.

Poskrbi zase! Take situacije so stresne tudi za prijatelje, ki žrtvi stojijo ob strani, zato se tudi ti o dogodku z nekom pogovori.

Da bo zabava ostala prijetna, upoštevaj naša priporočila, na zabavo pa se odpravi v dobri in znani družbi. Pazite drug na drugega, ne uživajte neznanih snovi, svoje pijače ne puščajte brez nadzora in vedno poskrbite za varno pot domov.