Za mnoge je čas korona virusa, ki kar ne mine in izolacije predstavlja-l stresno in negotovo obdobje v življenju. Alkohol seveda ni pravi naslov za omilitev tesnobnih občutkov in nemira. Nasprotno, lahko še potencira njuno doživljanje.

Pred vami je zbranih pet pomembnih dejstev o alkoholu v povezavi s tesnobnimi občutki ter kam se lahko obrnete po pomoč.

#1: ALKOHOL JE DEPRESOR

Redno pitje alkohola in ne upoštevanje smernic zmanjševanja škode lahko poslabša občutke anksioznosti. Alkohol je depresorska droga, upočasni procese v možganih ter vpliva na najvišje centre – centre mišljenja, učenja, pomnenja in odločanja ter oslabi naš centralni živčni sistem, ki je zadolžen za nadziranje pomembnih funkcij telesa (govor, mišice, čutila in žleze znojnice). Torej pitje alkohola na dolgi rok oslabi zmožnosti opravljanja nalog naših možganov in tako prispeva k še slabšem počutju ter slabša naše sposobnosti za spopadanje z anksioznostjo.

#2: ZANAŠANJE NA ALKOHOL, KO SI ANKSIOZEN, LAHKO VODI V ODVISNOST

Alkohol lahko nekaterim pomaga pri trenutnem izboljšanju počutja, a ti občutki ne trajajo dolgo. Za občutek sproščenosti, ki se pojavi ob pitju alkohola, so odgovorne kemijske spremembe v naših možganih, ki zavirajo delovanje tistega dela možganov, ki je povezan z zadržki. Če se zanašamo na to, da bo alkohol ”zakril” našo anksioznost, lahko hitro najdemo uteho v pijači in jo povežemo z dobrimi občutki. Težava je v tem, da bomo postopoma razvili toleranco ter potrebovali vedno večje količine alkohola za te iste občutke. Tak način pitja pogosto vodi v odvisnost.

#3: ‘HANGXIETY’, ALKOHOLNI MAČEK

Bolj poznani simptomi alkoholnega mačka so glavoboli in slabost, a veliko ljudi doživlja tudi občutke anksioznosti (hangover + anxiety = ”hangxiety”). Naslednje jutro po pitju, lahko izkusimo odtegnitvene simptome, ki so tudi psihološki in se kažejo v občutkih depresije in anksioznosti. Nekateri teh občutkov sploh ne opazijo, a če imajo težave z anksioznostjo, depresijo… bo alkohol vse skupaj zgolj poslabšal.

#4 PITJE VPLIVA NA NAŠ SPANEC

Več noči brez spanca vpliva na naše vsakdanje počutje, na zmožnost koncentracije in odločanja. Čeprav lahko po pitju alkohola nekateri takoj zaspijo, že par kozarčkov vpliva na kvaliteto spanca. Če redno piješ in ne upoštevaš smernic zmanjševanja tveganja, obstaja velika možnost, da se boš zbudil utrujen in nenaspan. Alkohol nas ponese v globoko fazo spanja, manj časa pa smo zato v REM (Rapid Eye Movement) stanju, ki je ključen, da se telo spočije. Zato je neizogibno, da bomo ne glede na to, kako dolgo bomo lahko spali po prepiti noči/večeru, verjetno nenaspani.

#5: SLABO SE POČUTIM, ZAKAJ NE BI POPIL KAKŠNO ALKOHOLNO PIJAČO

To prakticira veliko ljudi. Če kdaj spiješ kozarček, ker meniš, da ti pomaga pri občutkih anksioznosti, depresije, stresa ali nervoze, nisi edini. Glede na raziskave, ki so jih izvedli v Veliki Britaniji, 4 od 10 posameznikov pove, da je že poseglo po alkoholu zaradi negativnih občutkov ali pa so želeli pozabiti na svoje probleme. Če se boriš z občutki anksioznosti, alkohol ni rešitev in lahko tvoje mentalno zdravje na dolgi rok še poslabša.

Da preprečiš še slabše mentalno počutje, kot posledico alkohola, se zavedaj posledic, ki jih prinese prekomerno pitje in kako močno lahko vpliva na tvoje sposobnosti.

Če meniš, da imaš problem in potrebuješ pogovor, nas lahko kontaktiraš na 030 346 327 ali pišeš na [email protected]