Jutro po žuru. Čeprav starši ali cimri po stanovanju hodijo praktično po prstih, se ti zdi, da na vse pretege ropotajo s piskri in ponvami tik ob tvojem ušesu. Občutek imaš, da ti možgani kar utripajo. Oči komaj držiš odprte, svetloba novega dne te reže v zenice. Želodec je cel zavozlan, hkrati pa preti nevarnost, da bo kmalu zahteval seanso objemanja wc školjke. Vržeš se nazaj na posteljo in iz sebe spustiš grozen izdih, katerega point je »Maj gad, kaj mi je bilo tega treba!?«. V tistem trenutku si najbolj na svetu želiš, da bi obstajal nek magični eliksir, ki bi te tik-tak spravil k sebi. Pomisliš na smutije iz surovih jajc, zelene in še-ne-vem-česa, kar si večkrat videl_a v filmih, in ob misli na ta zvarek ti postane samo še bolj slabo.

PO TOČI ZVONITI JE PREPOZNO

Saj veš, kaj bo prva stvar, ki jo enostavno moramo izpostaviti? Ne, da želimo težit, a dejstva so dejstva: najbolj elegantna rešitev je enostavno to, da ne piješ. Da te še nadalje razočaramo: žal ne obstaja nobeno magično zdravilo, ki bi te iz zombijastega prekrokanca spremenila v svežo cvetlico. Najboljši način za zmanjšanje mačka še vedno ostajajo osnovne smernice zmanjševanja škode pri pitju: vmes pij veliko vode (kozarec vode na eno merico alkohola), pred pitjem se dobro najej (tako se alkohol absorbira počasneje), ne mešaj različnih alkoholnih pijač med seboj, ne pij na eks ter upoštevaj druge smernice. Dober spanec je nujni del pri regeneraciji, tako da si privošči dolg počitek in tudi kakšen krajši nap popoldne, saj alkohol negativno vpliva na spanec in se po pitju občutno slabše naspiš. Veliko vlogo pri boljši in hitrtejši regeneraciji igrajo tudi siceršnja dobra skrb za telo z redno telovadbo, zadostno hidracijo in zdravo, uravnoteženo prehrano.

OPAZUJ SE

Poleg splošnih nasvetov, ki veljajo kot dokaj univerzalen recept, je pomembno, da poslušaš tudi svoje želje in potrebe. Nekdo lažje prebrodi mačka, če cel dan preleži na kavču s pico v roki in gleda komedije, nekomu drugemu pa lahko to počutje še dodatno poslabša in se bo raje odpravil_a na sprehod v naravo. Opazuj se. Bodi pozoren_a na stvari, zaradi katerih imaš manjšega tudi moralnega mačka: na parti se pripravi tako, da zmanjšaš možnosti za razne situacije, zaradi katerih ti bo naslednji dan neizmerno bed. Morda ti bo pomagalo tudi to, da pred partijem pospraviš svojo sobo in si za naslednji dan pripraviš kosilo, da ne boš čutil_a stresa, da se »svaljkaš« v umazaniji ali da imaš še cel kup opravkov, za katere moraš poskrbeti kljub fizično in psihično slabemu počutju. Da se tako opazuješ in poslušaš, priporočamo seveda vsem, še posebej pa osebam, ki morda večkrat doživljate moralne mačke ali se soočate s težavami v duševnem zdravju.

»OKEJ, AMPAK BAJE PA TOLE POMAGA« ALI ŠNELKURS BIOKEMIJE

Kljub temu, da magično zdravilo res ne obstaja, si z nekaterimi zadevami dejansko lahko nekoliko olajšamo mačkaste tegobe. To seveda ne pomeni, da maček magično izzveni, še manj pa, da je pitje zaradi tega manj tvegano. Maček nas vendarle opozarja tudi na to, da smo svojemu telesu prejšnjo noč povzročili kar nekaj stresa in slabo počutje od nas veleva počitek, regeneracijo in klasičen premislek o tem, ali se nam je zares splačalo tako napit (verjamemo, da je marsikdo izmed bralk_cev že kdaj z obupnim glavobolom zavzdihnil_a: »Nikoli več ne bom pil_a!«).

Alkohol se presnavlja skozi jetra, ki so naša čistilna naprava. Skozi jetra se presnavljajo tudi druge snovi, denimo zdravila, zato se sočasno pitje alkohola in jemanje zdravil močno odsvetuje. Natančneje se alkohol presnavlja skozi jetrne encime ADH in ALDH. Za metabolizem (presnovo) je pomembna predvsem hidracija (res ne pozabi vmes pit brealkoholnih pijač!), pomembno vlogo pa igrata tudi cink in niacinamid (če malo poenostavimo, vitamin B3). Ko se encimi (ADH in ALDH) in koencimi (cink in B3) v naših jetrih izčrpajo (naravne zaloge imamo povprečno le za eno ali dve merici alkohola), se zaradi slabe presnove alkohola (etanola) v našem telesu kopičiti strupen etanal (ang. acetaldehyde), ki je škodljiv za naše organe in je odgovoren za večino simptomov mačka (slabost, omotico, občutljivost na svetlobo…). Etanal se sicer pogosto pojavlja tako v naravi kot tudi v kemijski industriji, je pa sicer zelo dražeč za kožo, oči, sluznice, pljuča, ob daljši izpostavljenosti pa povzroča poskodbe oči, deluje narkotično in lahko povzorči celo smrt.

Morda si na spletu že zasledil_a ponudbo raznoraznih zeliščnih mešanic ali praškov, ki obljubljajo čudežno pomoč pri premagovanju mačka. Načeloma gre za mešanice z vitamini, minerali in aminokislinami, ki so sicer čisto okej, saj vse to potrebujemo za normalno delovanje telesa tudi sicer. Rehidracijski praški prav tako niso nujno napačni, če smo povsem »presušeni«, ker smo pozabili na zlato pravilo pitja vode ;), ali pa, če nam preglavico povzročajo še driska ali bruhanje, a nikakor ne pretiravaj z njimi in jih uživaj v skladu z navodili. Več praškov ne pomeni več boljšega počutja!

V nekaterih »anti-hangover« mešanicah najdemo NAC. NAC (N-acetil-cistein) je, če zelo poenostavimo, aminokislina cistein v obliki prehranskega dodatka. Cistein pomaga pri obnavljanju našega najmočnejšega antioksidanta, glutationa. Antioksidanti varujejo naše celice pred poškodbami, kar pomeni, da nas varujejo pred boleznimi (če se sprašuješ, zakaj naše babice priporočajo, da čez jesen in zimo pijemo čaj z limono in za malico jemo mandarine, da se ne prehladimo, so antioksidanti (vitamin C) odgovor tudi na to vprašanje). NAC pomaga pri »čiščenju« telesa in nam pomaga, da slabše počutje in nadelan imunski sistem ne trajata (pre)dolgo.

Za razna zeliščne mešanice (omenja se recimo pegasti badelj ter nekatere druge naravne sestavine) ni trdnih znanstvenih dokazov (deljena mnenja so recimo že pri zelenem čaju). Pomembno je, da veš, da ne glede na to, če so stvari »naravne«, to še ne pomeni, da so primerne za vse in da so popolnoma varne. Ljudje smo občutljivi ali alergični na različne stvari, ne glede na to, kako naravne so (npr. cvetni prah ali mačja dlaka, kivi in banana ali pa kaj drugega). Svoje lahko naredi tudi placebo efekt.

Nekateri ljudje prisegajo na medicinsko oglje. A tudi to ni čudežno zdravilo. Aktivno medicinsko oglje se absorbira in deluje v črevesju, kjer se sicer absorbira tudi večina alkohola. Uporablja se sicer kot zdravilo za napihnjenost in vetrovi ter kot prva pomoč pri zastrupitvah z zdravili in kemikalijami, ki jih zaužijemo peroralno (jih pojemo), ni pa učinkovito pri zastrupitvah z alkoholom (etanolom ali metanolom)! Raziskav glede součinkovanja alkohola in medicinskega oglja ni na pretek, z gotovostjo pa lahko trdimo, da slednje odstranjuje toksine (strupe) iz telesa, tako da en kozarec med ali po pitju alkohola ne škodi. Seveda tudi tu ne pretiravaj. Vsako zdravilo lahko postane strup, če ga jemljemo v prevelikih količinah.

LEGENDA O SPRITE-U

Si morda kdaj slišal_a, da je najboljše zdravilo proti mačku mehurčkasta sladka pijača, še posebej Sprite? Mit o Sprite-u je vzklil iz pred desetimi leti (2013) opravljene študije na Kitajskem, kjer so raziskovalci testirali 57 pijač, ki bi lahko pomagale pri premagovanju mačka. Izkazalo se je, da dve gazirani pijači pomagata encimom hitreje presnavljati etanal. Zadeva se je kot v igrici »Telefončki« razširila in močno posplošila, da sta ti dve pijači najbolj podobni Sprite-u. S tem so se začele govorice, da Sprite deluje kot izvrstno zdravilo proti mačku, čeprav vsaj treutno na evropskem trgu ne vsebuje nobene sestavine, ki bi dejansko lahko pripomogla k presnovi alkohola, delovala kot antioksidant ali kako drugače pomagala pri premagovanju mačka. Bonus: študija je bila narejena s poskusi na podganah, kar pomeni, da sploh ni nujno, da bi zadeva isto delovala tudi na ljudi.

NAUK ZGODBE? Vedi, da prehranski dodatki niso nadomestilo za raznoliko prehrano, zdrav življenjski slog, še zdaleč pa niso magična tabletka, ki bi nas varovala pred vsemi mačkastimi tegobami in nam omogočila, da brezglavo pijemo (več ali pogosteje) brez kakršnihkoli tveganj ali posledic. Biti 0,0 je še vedno edini način, kako zares ohranit ravnovesje v telesu.