V prvem delu smo se pogovarjali o alkoholu in kako o tej temi komunicirati z otroki starimi do 12 let. Starševska služba je težka. Včasih težko izrazimo, kaj želimo in počnemo stvari, za katere vemo, da niso dobre.  Vse to lahko poraja občutke negotovosti. Dobro je, da nejasnosti prepoznate, jih pred otrokom priznate, da bo videl, da smo tudi starši samo ljudje s svojimi močnimi in šibkimi stranmi. To je hkrati dobro izhodišče za poglobljen pogovor z otrokom. Usmeriti pogled vase, prepoznati potrebe in vzpostaviti v življenju ravnovesje za bolj uravnoteženo življenje.

Moj otrok je v puberteti

Med 13. in 15. letom nastopi obdobje pubertete, ko bo vaš najstnik najverjetneje začel posegati po alkoholu. Tveganje za razvoj odvisnosti je seveda večje ob zgodnejšem poseganju po alkoholu, a na drugi strani, se posameznik preko eksperimentiranja tudi uči o njegovi  odgovornejši uporabi.

Obdobje med 13. in 15. letom ni enostavno. Otrok lahko navzven deluje »kul«, a se skrivoma spopada s številnimi vprašanji. Pri dekletih postaja vse pomembnejši zunanji izgled in pri fantih vtis, ki ga pustijo na  dekleta in na svoje prijatelje. Seveda jih mučijo tudi vprašanja o prihodnosti, izobrazbi ipd.

Otrok v tem obdobju potrebuje vaše vodstvo in podporo. Bodite jasni, da ste mu na voljo, da si želite odgovoriti na vsa vprašanja, ki ga mučijo. Vedite, da se veliko otrok v tej starostni skupini ne želi pogovarjati o svojih čustvih in o občutkih negotovosti. Pomembno je graditi vzajemno spoštovanje. Vzemite si čas za skupno kosilo, spoznajte njegove prijatelje, z njim preživite del prostega časa. Vse ta dejanja bodo otroku pokazala, da se zanimate zanj.

V prejšnjem članku smo postulirali, da se bo otrok v odnosu do alkohola ravnal po vodilu, ki se ga je naučil skozi opazovanje v družinskem okolju. Od mame, očeta, starejših sorojencev. Opazili boste, da se želi osamosvojiti, s tem se vaš vpliv na njegovo vedenje oži, vse pomembnejši postajajo vrstniki. Meje, ki ste mu jih postavili, bo prestopal in poizkušal letvico dvigniti više.

Težave so, a se jih lahko naučimo obvladovati

Nihajoča razpoloženja, prestavljanje že začrtanih meja, introvertiranost, trmoglavost, zveni znano? Gre za povsem običajno pubertetniško uporništvo. S pomočjo substanc, ki povzročajo zasvojenost (cigareti, alkohol) skušajo prestopiti mejo. Vse to je del odraščanja in je do neke mere povsem normalno.

Kako ohraniti krhko ravnovesje sil je pogosta težava staršev. Zaupanje in nadzor se ne izključujeta. Meje so jasne usmeritve in ponujajo otroku varnost. Pri otrocih in mladostnikih telesni razvoj še ni zaključen, zato je uživanje alkohola precej pod mejami, ki veljajo za odraslega. Prej, ko bo otrok posegel po alkoholu, večja je verjetnost, da mu bo kasneje pitje alkohola prešlo v navado in bi se iz tega lahko razvila odvisnost.

Na terenih, ki jih pokrivamo s programom Izberi sam, naši vrstniški delavci opažajo, da se število mladih zaradi akutnih težav, ki so posledica preveč popitega alkohola, žal ne znižuje. Mnogi v zelo kratkem času popijejo več kozarčkov alkoholnih pijač, pojavu rečemo opijanje ali »binge drinking«. Včasih si za cilj postavijo, da bodo pili, vse dokler ne bodo dosegli polne pijanosti, »koma pijani«, ko že pride do zastrupitve. Nemalokrat temu sledi medicinska intervencija.

Kaj je opijanje?

O opijanju govorimo, ko se v kratkem času popije večja količina alkohola. Pri moških je to pet ali več standardnih meric (50 gramov čistega alkohola) ob eni pivski priložnosti in pri ženskah več kot tri enote (kriteriji so nižji, ker imajo manjšo količino vode v telesu). Kot starš boste nastopili zgledno, če boste rekli: » Dokler ne dopolniš 18 let na tvoji zabavi ne bo nikakršnega alkohola.« Slab primer z ohlapno in nejasno držo pa bi šel v to smer: » Mah, ja, saj en kozarček pa res nič ne pomeni.« Seveda ob predpostavki, da kot starši tudi sami delujete z dobrim zgledom.

Morda imate pomislek, da bo otrok menil, da ste zoprni, starokopitni. A ostanite zvesti svojim načelom. Otrok bo vedel, da je zanimanje, pohvala, kritika z vaše strani izrečena premišljeno in iskreno. Odprta komunikacija je ključ do razumevanja. Zaupanje, ki ga boste pomagali zgraditi v odnosu starš – otrok bo pomagal najstniku, ko bo naslednjič v družbi vrstnikov gladko zavrnil ponujeno alkoholno pijačo in to znal lepo argumentirati. Če bo to sploh potrebno.

Zato si je za pogovor z otrokom vedno dobro vzeti čas.

VIR: Priročnik ALKOHOL – REDEN WIR DARUEBER! (Ein Ratgeber fuer Eltern)