V teh dneh nas pretresajo novice o hudi škodi, nastali zaradi ujme. Materialna škoda je velika, hkrati pa so velike tudi duševne stiske ljudi, ki jih je ujma tako ali drugače prizadela.
V takih trenutkih je pomembno, da poskrbimo tako zase kot svoje bližnje. V prvi vrsti moramo biti sami v redu, preden lahko pomagamo drugim. Pomembno je zavedanje, da ljudje delujemo različno: nekateri so zmožni drugim pomagati takoj, drugi potrebujejo čas, da pretekle dogodke najprej predelajo. Verjamemo, da vsak dela po svojih najboljših zmožnostih. Spodbujamo te, da se, če si se znašel_a v stiski, o tem pogovoriš z bližnjimi ali s profesionalcem_ko in predvsem, da svojih stisk ne utapljaš v alkoholu ali ga jih blažiš z drugimi drogami, ki v trenutku morda dajo občutek pomirjenosti, a stisk dejansko ne pomagajo razrešiti in jih lahko le še dodatno poglobijo. Hkrati lahko zabredemo v nove težave, kot so posledice na telesnem in duševnem zdravju, zasvojenost, krhanje socialne mreže, slabše finančno stanje in drugo.

KAKO POMAGATI SEBI IN BLIŽNJIM
Na tej povezavi najdeš napotke, kako pomagati sebi in kako ob strani stati svojim bližnjim ter informacije o možnostih strokovne podpore.

KAKO LAHKO POMAGAM PRIZADETIM V POPLAVAH
Na tej povezavi najdeš zbrane informacije o možnostih donacij in prostovoljske pomoči po različnih regijah in krajih. Vsaka pomoč bo nadvse dobrodošla.

AKTUALNE INFORMACIJE IN NAPOTKI PO POPLAVAH
Napotke o ravnanju ob poplavah najdeš na tej povezavi.
Stanje in aktualna opozorila najdeš na tej povezavi.
Navodila NIJZ glede prekuhavanja vode, možnosti širjenja okužb po poplavah in druge smernice in informacije v povezavi z zdravjem najdeš na tej povezavi.
Spremembe glede delovskih pravic najdeš na tej povezavi.

Držimo pesti za vsakogar izmed nas. Skupaj smo močnejši.