Kako je s SPO v skupnosti WSW (ženske, ki seksajo z ženskami)?

V zadnjih mesecih sem se mnogokrat spomnila na prizor iz osmega razreda: spolna vzgoja, govora je bilo o spolno prenosljivih okužbah. Sama sem iz omare prikobacala precej zgodaj, v zadnji klopi sem se gugajoč na stolu spraševala, kako mi bo koristilo dejstvo, da sem prisostvovala temu, kako se kondom natika na banano. Govora je bilo o hetero spolnih praksah, MSM-skupnosti kot bolj rizični skupini za prenos SPO, o ’’nas’’, bejbah, ki bomo na eni točki spale z bejbo, pa ne. Tako se mi je prvič vcepil dodobra razširjeni mit o tem, da je prenos SPO v skupnosti žensk, ki seksajo z ženskami (WSW), neobstoječ problem. Tam nekje ob vstopu v srednjo šolo in vstopu v praktično manifestiranje seksualnosti (hehe) mi je postalo jasno, da to ni res. Ob spominu na to sem se sama sebi zdela trapasta, ob snovanju tega zapisa pa sem se spustila v deep dive razdelka Mavričnega foruma in ugotovila, da ta predstava sploh ni tako zelo redka.

Obstaja torej mit, da za ženske, ki spijo z ženskami, prenos SPO ni relevanten problem. In resnica? Na kratko bi lahko rekli, da naj bi bilo tveganje za prenos zaradi same narave spolnih praks, ki so tipične za to skupnost, načeloma manjše. Že prej sem omenila, da sem na Mavričnem forumu našla razdelek, posvečen tej temi, debata pa traja že rekordnih 15 let (od 2004 do 2019 – zadnji zapis)! Anonimna anketa, ki je pripeta v debato (sprašuje po tem, če ženske med spolnim aktom z žensko uporabljajo zaščito), je pokazala, da jih od 115 približno 80 % NE uporablja zaščite, 9 % ali 10 oseb pa jih je navedlo, da odvisno od tipa spolne prakse/stimulacije. To ni nikakršna peer-reviewed raziskava, v najboljšem primeru (za dober vpogled v realnost) pa lahko upamo, da so osebe odgovarjale v vseh teh letih, odkar debata traja.

O katerih spolnih praksah je pravzaprav govora? Na spletni strani teenhealthcare.org (2017) sem našla prispevek, ki sistematično razdela spolne prakse, ki se pojavljajo v WSW-skupnosti, in jih poveže s tveganji za prenos SPO. V podrobne opise večine posameznih okužb in bolezni se ne bom spuščala, prispevke, ki podrobneje govorijo o le-teh, lahko poiščeš na DrogArtovi spletni strani SPO. Sledimo temu zgledu in step-by-step preglejmo prakse safijskih sladkosti z grenkim priokusom tveganja.

Avtor: Rok Roudi, Foto: Aleš Rosa / Kino Šiška

1. Oralno zadovoljevanje (eating-out, kunilingus …)

Kaj se lahko prenese in kateri so dejavniki tveganja?

 • Prenesejo se lahko klamidija, gonoreja, herpes, HPV, hepatitis A, B in C.

Obstaja minimalno tveganje za prenos HIV, če ima oseba, ki zadovoljuje, ranice v ustih ali okoli ust. Ob tem lahko pomislimo na okoliščine, v katerih take ranice pogosteje nastajajo – ena od njih je definitivno uporaba psihoaktivnih substanc, saj nam mnoge od njih izsušijo usta (prav tako druge sluznične predele – povečano tveganje za prenos SPO v vsakem primeru).

Kako se lahko zaščitimo?

 • Edina učinkovita zaščita v tem primeru je uporaba dental dama (DD, latex sheet, simpatično poimenovanje na forumu, ki mi je padlo v oko: jezikoslovec). Pomembno je vedeti, da je treba na predel, čez katerega se tovrstno opno razpre, nanesti lubrikant. S tem se izognemo neprijetnemu občutku osebe, ki prejema, in dosežemo vsaj minimalen nivo stimulacije. Mnoge uporabnice foruma navajajo, da so si ga načeloma izdelale same tako, da so prerezale kondom, vendar so nekatere tovrstno prakso označile za zamudno in popolnoma nestimulativno, kar odvzame aktu vso zabavo in užitek. Mnogi komentarji so kot poglavitni razlog, zakaj osebe kolebajo ob odločitvi za uporabo tovrstne zaščite, omenjali neprijeten okus lateksa,.
 • Glede na to, da je ta produkt svojo primarno funkcijo našel v dentalni medicini, ga bom imenovala kar dental’c.
 • Eden od forumskih komentarjev, ki se mi je zdel zanimiv, je, da oseba oralno ne zadovoljuje neznanih ljudi – lahko bi rekli one-night

 2. Zadovoljevanje s prsti (»fingering«, ročne spretnosti …)

Kaj se lahko prenese in kateri so dejavniki tveganja?

 • Prenesejo se lahko klamidija, sifilis, herpes, HPV, genitalne bradavice.
 • Ta spolna praksa predstavlja relativno nizko tveganje za prenos SPO.

Kako se lahko zaščitimo?

 • Uporaba rokavice iz lateksa in lubrikanta; osebno se mi zdi precej neelegantna in čudaška rešitev, ob misli na to me mine volja do česarkoli. Podoba orokavičene roke bi aktu za moje pojme dala neko brezosebno konotacijo, ki ruši nivo intime. Treba pa se je zavedati, da na tem področju še ni bila ponujena elegantnejša rešitev – morda pa le jaz ne vem zanjo.
 • Higiena in urejenost rok, nohtov – iz lastne izkušnje bi tu izpostavila pomembnost piljenja nohtov, ne le striženja/kakršnegakoli krajšanja. S piljenem vse ostrejše robove zaoblimo, tako so bolj Nemalokrat se mi je v spolnem odnosu zaradi intenzivnosti akta in neizpiljenih robov zgodilo, da je prišlo do manjšega krvavenja iz nožnice, kar je že samo po sebi nekoliko boleče in precej neprijetno. S pomočjo takšnih mikroranic pa lahko prej pride do okužbe.
Avtor: Rok Roudi

3. Deljenje in uporaba igračk in pripomočkov

Kaj se lahko prenese in kateri so dejavniki tveganja?

 • Prenesejo se lahko klamidija, bolezni sečil, vaginalna bakterioza (ali BV, bolezen nožnice, ki jo povzroča čezmerna rast bakterij; simptomi: povečan nožnični izcedek, ki zaudarja po ribah, uriniranje lahko pospremi pekoč občutek; BV za približno dvakrat poveča tveganje za okužbo z drugimi SPO, v nosečnosti lahko nastopi kot rizični faktor za prezgodnji porod).
 • Tveganje se poveča v primeru, da ob uporabi pripomočkov ne koristimo nikakršne bariere (npr. kondoma), jih delimo z več spolnimi partnericami ali pa jih ne čistimo primerno in redno.
 • Praksa je označena za nizkorizično za prenos SPO.

Kako se lahko zaščitimo?

 • Z uporabo kondoma (ali drugačne bariere) in lubrikanta.
 • Igračke redno čistimo po navodilih proizvajalca (po vsaki uporabi).
 • Jih ne delimo in posojamo.

3.1 Strap-On

Kaj se lahko prenese in kateri so dejavniki tveganja?

 • Preneseta se lahko genitalni herpes in HPV.
 • Pri uporabi te igrače gre za večji riziko prenosa, saj prihaja do neposrednega stika genitalnih predelov.
 • Do večjega tveganja pride tudi v primeru, ko oseba uporablja strap-on z različnimi partnericami ali pa z več partnericami naenkrat (v ‘’grupiču’’).

Kako se lahko zaščitimo?

 • Pripomoček je potrebno čistiti in ga razkuževati med eno in drugo uporabo, predvsem če ga oseba uporablja z različnimi partnericami.
 • Na pripomočku lahko uporabiš kondom. V primeru skupinskega seksa je potrebno po vsaki menjavi partnerice zamenjati kondom.

Avtor: Rok Roudi

4. Tribbing (tribatizem ipd. – drgnjenje golih genitalnih predelov)

Kaj se lahko prenese in kateri so dejavniki tveganja?

 • Prenesejo se lahko klamidija, gonoreja, herpes, trihomoniaza (vnetje sečnice ali nožnice; pri ženskah je lahko v 20 % okužba asimptomatska, sicer pa se znaki pokažejo v 5 do 28 dneh: penast rumeno-zelen izcedek neprijetnega vonja, lahko srbeči, pekoči občutki in/ali bolečina, pekoči občutki ob mokrenju), HPV, sramne uši.
 • Pri tej praksi je tveganje za SPO večje, saj pride do neposrednega stika genitalnih predelov.
 • Lahko se vname medenica.

Kako se lahko zaščitimo?

 • Pri tej spolni praksi ne poznamo niti učinkovite niti za to spolno prakso specifične zaščite.
 • Priporočljivo je seveda redno testiranje na SPO in odkrit ter neobsojajoč pogovor o spolni zgodovini s potencialno partnerico. Moramo se zavedati, da je za nekatere takšen pogovor lahko precej stresen in neprijeten.
 • Pomembno je, da smo pozorni na kakršnekoli morebitne simptome okužb.

5. Rimming (rimčkanje, feltnanje, analingus – oralno zadovoljevanje anusa)

Kaj se lahko prenese?

 • Prenesejo se lahko genitalni herpes, sifilis, hepatitis A, črevesni paraziti.

Kako se lahko zaščitimo?

 • Z uporabo dental dam-a, dental’ca.

Izpostavljam še tri situacije, v katerih se tveganje za prenos SPO tudi v kontekstu WSW-odnosov zviša:

 • Menstruacija: Do večje možnosti prenosa pride zaradi večje razprtosti materničnega vratu v času menstruacije, menstrualna ’’kri’’ pa tudi lahko vsebuje SPO (Seks med menstruacijo).
 • Trenje/frikcija: V navalu strasti in velikem zanosu ali pa zgolj želji po več stimulacije lahko v spolnem odnosu pride do intenzivnega drgnenja, trenja. Ta pa lahko povroči mikroranice oz. zarezice na območju vagine in/ali anusa, preko katerih poteka prenos določenih SPO. Zato je pomembno, da pazimo na tempo in intenzivnost, predvsem pa uporabljamo lubrikant. Tudi tu svoje prispevajo primerno urejeni nohti na rokah.
 • Seks pod vplivom alkohola: Pod vplivom alkohola smo ljudje lahko manj razsodni in pozabimo na zaščito, prav tako smo manj pozorni na pravilno uporabo zaščite. Velikokrat učinki alkohola zaradi svoje intenzivnosti vodijo v seks, ki traja dlje časa in je lahko bolj grob, kar poveča možnost prenosa nekaterih SPO. Poleg tega alkohol iz našega telesa odvaja vodo, posledično se izsušijo vse sluznice (vaginalna, anusna), zato se zaradi nenavlaženosti frikcija poveča in nastane večje tveganje za nastanek mikroranic, preko katerih se morebitne okužbe povečajo.

Če potegnem črto, je skupnosti WSW na voljo kar nekaj načinov zaščite pred prenosom SPO, kljub temu pa niso vse rešitve optimalne in elegantne, nekatere se zdijo prav neprijetne. Zato bi bilo vredno izpostaviti vlogo rednega testiranja in poznavanje zgodovine svoje spolne partnerice. Mnoge avtorice zapisov na forumu so izpostavljale pomembnost zvestobe in monogamnosti v kontekstu zmanjševanja tveganja, kar definitivno drži (tveganje se nepopisljivo zmanjša), se mi pa zdi, da niso/mo vse ženske, ki spijo z ženskami, tako predane ideji le enega, rednega, resnega (kakorkoli pač že) spolnega partnerja_ke in morda preferirajo/mo drugačne izkušnje na tem področju. Večkrat so uporabnice foruma izpostavile tudi tovrstno (glede informiranosti in prakticiranju zaščite) neodgovornost in ignoranco znotraj skupnosti; če sem popolnoma iskrena, tudi sama doslej tej temi nisem posvečala posebne pozornosti.

In kako do elegantnejših načinov zaščite, kako do večje ozaveščenosti znotraj skupnosti? Menim, da prav s pogovorom in odpiranjem tovrstnih tem pogosteje in glasneje – to je tudi eden glavnih motivov za nastanek tega prispevka. Zdi se mi, da se o tem še vedno premalo govori, velikokrat pa je ta tema popolnoma izključena iz diskurza o SPO. Kdo ve, morda se pa ravno z odpiranjem tovrstnih tematik komu utrne ideja za stvaritev načina zaščite, ki nas bo končno odrešil potencialnega trepeta pred okužbami ali pa morebitnega lizanja gume in neprijetnega okušanja lateksa.