Ste že kdaj slišali, da »pravi mornarji plujejo tudi v Rdečem morju«, pa vam je ob misli na seks med menstruacijo vseeno malce neprijetno? Potem je ta članek kot nalašč za vas.

Seks med menstruacijo je lahko kar neprijetna tema. Nekateri se ob misli na kri, ki je sicer del povsem naravnega mesečnega cikla, kar malo zgrozijo. Prav zato je včasih nelagodno načeti pogovor o tej temi, četudi se s partnerjem_ko morda prav fino razumeta. Vendar pa seks med menstruacijo ni kaj dosti drugačen od »nemenstrualnega« seksa. Kljub temu je dobro, da upoštevaš nekaj osnovnih pravil in imaš v rokavu kakšen hack, ki ti lahko olajša življenje (in prihrani nekaj nelagodja).

MITI, TABUJI IN REALNOST MENSTRUACIJE

Menstruacija je mesečno izločanje maternične sluznice, ki je videti kot krvavitev iz nožnice. Maternična sluznica se vsak mesec zadebeli in se tako pripravi na morebitno ugnezditev oplojenega jajčeca. Kadar jajčece ni oplojeno, se skupaj s sluznico izloči. Skratka: dokaj preprosta in biološko precej potrebna zadeva.

Vendar pa se je menstruacije že od nekdaj držalo kup mitov, prepričanj in družbenih norm. V nekaterih kulturah so menstruirajoče ženske veljale za svete, močne, s povečanimi telesnimi zmožnostmi in celo kot zmožne zdraviti bolne. V nekaterih afriških plemenih je menstrualna kri predstavljala ključno sestavino za magične napoje očiščenja ali uničenja. Maji pa so verjeli, da je menstruacija božja kazen za ženske, ki niso upoštevale družbenih »obveznosti« materinstva. Po njihovem prepričanju naj bi se menstrualna kri spremenila v kače in insekte, iz katerih naj bi se potem prerodila boginja lune. V antičnem Rimu, denimo, so verjeli, da ima gola ženska med menstruacijo zmožnost pregnati tudi najhujše nevihte.

Menstruacija ima različne pomene tudi v nekaterih religijah. V islamu so recimo ženske v času menstruacije oproščene molitev. V hinduizmu veljajo pravila, da naj ženska v času menstruacije ne bi hodila v tempelj, delala v kuhinji, seksala, nosila rož in še in še. Budisti pa pravijo, da menstruacija ni nič več in nič manj kot naravni mesečni cikel. Tu se kar strinjamo z njimi :). Žal pa se menstruacije še danes drži mnogo mitov in škodljivih praks. V nekaterih kulturah so ženske za čas menstruacije izgnane iz skupnosti v posebne koče. V nekaterih družbah, kjer ljudje zelo rigidno upoštevajo verska pravila, ženske med menstruacijo ne smejo opravljati dela. Ponekod opravljajo tudi mutilacije spolovil (denimo zašijejo sramne ustnice, kar povzroča boleče uriniranje, vnetja ipd.). Zaradi naravnega cikla, menstruacije, se še danes marsikje krši človekove pravice.

ZLATA PRAVILA ali SEKS MED MENSTRO V PRAKSI

Pravilo številka ena je seveda zaščita. Čeprav alkohol direktno ne vpliva na učinkovitost zaščite, na to ne pozabi. Priporočamo uporabo kondoma in lubrikanta, ki skupaj ščitita tudi pred spolno prenosljivimi okužbami. Lubrikant lahko tudi olajša neprijetnost v povezavi s suho nožnico zaradi same menstruacije ali kontracepcijskih tabletk. Suhost pa na splošno lahko povzroči tudi nelagodje ali strah – kar je pred seksom med menstruacijo tudi povsem razumljivo.

Poleg tega je možnost za prenos spolno prenosljivih okužb pri seksu med menstruacijo večji! Večina okužb se prenaša tudi s krvjo, ki jo je med menstruacijo… No, pač nekoliko več kot na običajen dan. Med menstruacijo je tudi bolj odprt maternični vrat, skozi katerega se izloča maternična sluznica. In če so »vrata« odprta, so odprta za vse! Zaradi odprtosti materničnega vratu se lažje izloča sluznica, hkrati pa lažje v telo vstopajo virusi in bakterije (prav zato je med menstruacijo tudi večja možnost raznovrstnih vnetij). Med menstruacijo je drugačen tudi pH nožnice. Ta postane manj kisel in bolj bazičen, kar je še en faktor, ki pripomore k večji možnosti okužb. Kisel pH je namreč nekakšno varovalo pred okužbami – podobno, kot nas pred okužbo s hrano varuje kisel pH v želodcu.

Pazi tudi, da pred seksom odstraniš tampon ali menstrualno skodelico. Morda to res ne bo najbolj seksi prizor ever, je pa ključno za higieno in zdravje. Če imaš tampon ali skodelico v nožnici predolgo (da ne omenjamo, da ti jo nekdo s prsti, dildom ali penisom »požoka« v najtemnejše globine), lahko pride do srbečice, skelenja, bolečine, vnetij ali celo anafilaktičnega šoka. Skratka – odstrani svoje lovilce menstrualne krvi. Lahko se elegantno na hitro izmuzneš na stranišče ali v nek kot, kjer boš to mirno opravila, sicer pa se ne obremenjuj preveč z estetiko – oseba, s katero boš seksala, bo zelo kmalu ugotovila, da imaš trenutno menstruacijo.

Priporočamo, da imaš s sabo rezervni vložek – tudi, če jih sicer ne uporabljaš. Možno je namreč, da ne boš mogla primerno in temeljito umit menstrualne skodelice, preden jo boš vstavila nazaj v nožnico. Ko boš razgreta za akcijo, verjetno ne bo tvoja glavna prioriteta čiščenje skodelice, morda pa bo v stanovanju zmanjkalo tople vode ali pa bodo predhodno prišli domov starši in se boš hitela oblačit.

Tudi sicer poskrbi za ustrezno higieno. Marsikatera ženska je med menstruacijo mnogo bolj nagnjena k raznim vnetjem, zato je to še toliko bolj pomembno. Poskrbi za primerno umivanje in redno menjavanje higienskih produktov, če pa si zdoma, imej v torbici ali nahrbtniku vedno vsaj kak intimen robček. Ti naj ne bodo razkužilni robčki z alkoholom, saj si boš z njimi le dodatno razdražila sluznico in izsušila kožo, pa še peklo te bo. Omembe vredna je tudi higiena oblačil. Ker je kri kar trdovraten madež, predlagamo, da na posteljo položiš kakšno brisačo ali kaj podobnega, da ne boš kasneje vekala ob uničeni novi svileni posteljnini. Krvavih madežev tudi nikoli ne izpiraj takoj z vročo vodo, temveč jih namoči v mrzli vodi, da madež odstopi. Potem blago operi s praškom in na visoki temperaturi.

In nenazadnje: »Kaj pa, če menstruacije še nimam?« Vse te informacije so lahko uporabne za takrat, ko jo dobiš. Če pa si že spolno aktivna, vendarle ne pozabi na zaščito s kondomom. Čeprav še ne moreš zanositi, nisi imuna na spolno prenosljive okužbe. Odločaj se za stvari, katerih si želiš, ne boj se postaviti meje in spoštuj meje drugih. In seveda – ne pozabi uživati 🙂