Kaj so spolno prenosljive bolezni (SPB)?

Spolno prenosljive bolezni se prenašajo preko spolnega stika, izjemoma drugače. In sicer so to klamidija, gonoreja, genitalni herpes, HPV (humani papiloma virus), sifilis, HIV, hepatitis B in C. Večina SPB dolgo časa ne kaže simptomov, a kljub temu lahko povzročajo škodo in se prenašajo preko seksa.

Kako se okužiš s spolno prenosljivo boleznijo?

Imaš spolni odnos (vaginalni, analni ali oralni) z osebo, ki je okužena. Vsak, ki je spolno aktiven, lahko dobi SPB. Ni potrebno ‘iti do konca’ (vaginalni/analni seks), da bi se okužil, saj se nekatere SPB kot je herpes ali HPV, prenašajo lahko že med predigro.

Kako pogoste so spolno prenosljive bolezni?

Spolno prenosljive bolezni so pogoste, zlasti med mladimi. V Angliji je vsako leto zabeleženih 20 milijonov novih primerov teh bolezni in polovica teh so mladi med 15 in 24-im letom. Za mlade obstaja večje tveganje, da se bodo okužili s spolno prenosljivo boleznijo iz več razlogov:

  • mlade ženske so biološko bolj nagnjene k okužbi spolno prenosljivih bolezni
  • veliko mladih ne zmore iskreno in odkrito govoriti z zdravniki ali medicinskimi sestrami o svojem spolnem življenju
  • nekateri mladi imajo več kot enega spolnega partnerja

Kako se lahko zaščitim pred spolno prenosljivimi bolezni?

  • prva opcija je abstinenca. Ker nad to opcijo najbrž nisi navdušen/a, beri dalje.
  • če se odločiš za spolni odnos, je najbolje, da se s svojim partnerjem prej testirata.
  • s spolnim partnerjem uporabita kondom vsakič, ko imata oralni, analni ali vaginalni seks, in sicer je kondom potrebno uporabljati od začetka do konca. Pozanimaj se o tem, kako pravilno natakniti kondom. Ni varno prenehati uporabljati kondomov razen če sta se oba testirala, poznata svoj status in sta v vzajemnem monogamnem razmerju.
  • vzajemna monogamija pomeni, da se oba s partnerjem strinjata, da imata spolni kontakt samo med sabo. To pomaga pri zaščiti pred SPB.
  • preden postaneš spolno aktiven z določeno osebo, se pogovorita, kako se bosta zaščitila pred SPB in nosečnostjo. Če misliš, da si pripravljen/a na seks, moraš zaščititi svoje zdravje in svojo prihodnost. Pomembno je tudi, da se s spolnim partnerjem vnaprej pogovorita, kaj vama pri seksu ustreza in kaj ne. Vso pravico imaš izraziti tako svoje spolne želje kot morebitne zadržke. Tvoj spolni partner bi moral vedno spoštovati tvojo pravico reči ne nečemu, ob čemer se ne bi dobro počutil/a.
  • vprašaj svojega zdravnika, kje se lahko testiraš za SPB. Prav tako se pri njem lahko pozanimaš o cepivih proti HPV in hepatitisu B.
  • izogibaj se prekomerni uporabi alkohola in ostalih drog. Če uporabljaš alkohol/ostale droge, je večja verjetnost, da se boš vedel/a bolj tvegano in pri morebitnem seksu ne uporabil/a kondoma. Prav tako te stanje omame lahko privede do seksa s kom, s katerim se v treznem stanju nikdar ne bi spustil v spolne igre.

Kako lahko vem, če sem okužen/a s katero izmed spolno prenosljivih bolezni?

Večina SPB ne povzroča simptomov, tako da je edino zagotovilo, da nimaš SPB, da se testiraš. SPB lahko dobiš tudi od nekoga, ki nima izraženih simptomov. Tako kot ti, tudi on/ona ne ve, da ima mogoče spolno prenosljivo bolezen.

Kje se lahko testiram?

Testiraš se lahko na Infekcijski kliniki Ljubljana, DIC Legibitra, Klinika Zdrav splet.

Ali so spolno prenosljive bolezni ozdravljive?

Obstajajo zdravila za nekatere spolno prenosljive bolezni kot sta klamidija in gonoreja. Ostale spolno prenosljive bolezni kot je npr. herpes, ne morejo biti ozdravljene, obstajajo pa zdravila, ki lajšajo simptome.

Če si se/se boš kdaj zdravil/a za SPB, jemlji zdravilo toliko časa kot ti je predpisal zdravnik, tudi če se že prej počutiš bolje. Vprašaj zdravnika tudi o testiranju in zdravljenju za svojega spolnega partnerja. Izogibajta se seksa dokler oba nista zdrava. Možno je ponovno dobiti spolno prenosljivo bolezen, če seksaš s kom, ki jo ima.

Kaj se zgodi, če se ne zdravim za spolno prenosljivo boleznijo?

Nekatere SPB so lahko nevarne, če niso zdravljene. Če imaš klamidijo ali gonorejo in se ne zdraviš, imaš lahko težave z zanositvijo, celo z neplodnostjo. Z nezdravljeno SPB se poveča tudi možnost okužbe z virusom HIV.

Kaj, če ima moj partner ali jaz neozdravljivo spolno prenosljivo bolezen?

Če imaš katero od spolno prenosljivih bolezni, je pomembno, da o tem poveš svojemu spolnemu partnerju, čeprav je razumljivo, da ni ravno lahko govoriti o tem. Če ti ne bo stal ob strani, potem tako ali tako ni pravi/a zate.

Če imam kakšno vprašanje glede spolno prenosljivih bolezni, na koga se lahko obrnem?

Zaupna oseba, partner, spletne strani, ki nudijo informacije o SPB, ali pa piši nam na [email protected] in poskušali ti bomo odgovoriti.