Če nam je prav ali ne, svet se je znašel v situaciji, kot  še nikoli poprej. Marsikdo med nami se sooča s strahom, da bomo zboleli, da bo zdravstveni sistem preobremenjen in  ne bo možno zagotoviti ustrezne oskrbe za vse, ki bi jo potrebovali, z občutki tesnobe in podobno.  Če nas ni strah bolezni pa se zagotovo sprašujemo o sekundarnih posledicah, ki bodo nastale zaradi sprejetih ukrepov in situacije same po sebi.

Tisti, ki smo to lahko izvedli, smo se umaknili v domačo karanteno. S tem skrbimo, da krivulja okužbe ne bi prehitro in prestrmo skočila navzgor.  Poskušamo osveščati vse upornike, ki še ne  zaupajo uradnim smernicam socialne distance in hkrati pozdravljamo vse vas, ki ste trenutno v prvih skrbstvenih pozicijah (trgovke, zdravstveni kader, zaposlene v nujnih servisnih službah).

Ob vsakodnevnem spremljanju novih okužb  in  smrtnih žrtev COVIDa-19 na programu Izberi sam mislimo tudi na tiste posledice, ki nastanejo zaradi pitja alkoholnih pijač.  Posledice so lahko kratkoročne (poškodbe, zastrupitve, nasilje,…) in dolgoročne (zasvojenost, številne bolezni,..) in vplivajo tako na tiste, ki pijejo alkoholne pijače, kot na njihovo okolico. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) je alkohol, gledano globalno, tretji največji zdravstveni problem. Na tretjem mestu se znajde tudi med največjimi vzroki za razvoj bolezni za prezgodnjo smrt.

Zato vas v edinstveni situaciji, ki smo ji priče danes in je prepojena s tesnobnimi občutki, nagovarjamo, da ne ubirate bližnjic iz zamotane, težavne situacije s pomočjo alkohola. Zakaj? Alkohol dokazano slabo vpliva na naš imunski sistem – zmanjšuje delovanje makrofagov, celic belih krvničk, ki razgrajujejo tuje napadalce. Pitje velikih količin alkohola zmanjšuje število limfocitov. Povedano preprosto, naše telo se bo pomanjkljivo odzvalo na vdor škodljivih organizmov.

Raje poiščimo izhod iz težke situacije na kakšen ustreznejši način. Podprimo osnovne stebre dobrega počutja: počitek, zdrava prehrana, gibanje in skrb za zdravo prebavo. Socialne stike lahko usmerite na virtualne kanale. Količino dnevnih novic omejite na nivo, ki ga lahko prenesete. Bližnje člane, s katerimi živite, obdarite s  svojo potrpežjivostjo. Iz trenutne krize lahko vsekakor izidemo modrejši, bogatejši za novo prebujeno sočutje do ljudi, narave in nenazadnje do nas samih. Želimo vam, da bi  bila kriza pot v upanje in ne v apokalipso.

V kolikor menite, da s splošnimi napotki skrbi zase ne morete najti svojega notranjega miru,  se lahko obrnite  tudi  po pomoč svetovalne delavke in pokličite na 040 312 100 ali pišite na [email protected].

Za pogovor smo na voljo tako mladim, ki občutijo stisko zaradi situacije, kot tudi staršem in vsem ostalim.

Vse dobro vam želi vaša Izberi sam ekipa.

http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0003/160680/e96457.pdf

https://www.arcr.niaaa.nih.gov/arcr372/article09.htm