Marsikdo je že kdaj opazil, da pod vplivom alkohola ljudje lahko postanejo bolj prepirljivi. To zna predstavljati problem zlasti v odnosu s partnerjem, saj tovrstni prepiri lahko postanejo rutina in skrhajo odnos.

Zakaj se ljudje prepirajo pod vplivom alkohola?

Alkohol zmanjša zadržke, kar se po eni strani morda sliši dobro, saj se alkohol pogosto povezuje z večjo sproščenostjo in igrivostjo. Vendar se pri zmanjšanju zadržkov hitro lahko zgodi, da si partnerja povesta kaj nepremišljenega in neprijetnega, kar lahko vodi v resne konflikte. Alkohol v prekomernih količinah lahko spodbudi tudi jezo. Znanstveniki so dokazali, da obstaja povezava med prekomernim pitjem alkohola in agresijo – zato ni nič čudnega, da je več verjetnosti za nastanek prepira po tem, ko partnerja kaj spijeta. Skrb vzbuja tudi dejstvo, da obstaja močna povezava med pitjem alkohola in nasiljem v družini. Poleg tega je pogosto prepiranje v alkoholiziranem stanju indikator za druge težave v odnosu. Pijanost je lahko zgolj izgovor za nesramno vedenje.

Najboljši čas za pogovor s partnerjem/ico…

Če partnerja ali eden izmed njiju čutita, da alkohol negativno vpliva na njun odnos, je najboljši čas za pogovor naslednji dan ali takrat, ko se oba streznita.

Pet načinov, kako preprečiti, da alkohol uniči zvezo:

1.) Morda je čas, da partnerja alkohol za nekaj časa pustita pri miru. Čas v dvoje lahko preživljata tudi na druge zanimive načine. Nekaj namigov: sprehod ob Ljubljanici, plesni večer, skupno kuhanje večerje, izlet v neznano, activity ipd.
2.) Pomembno je, da partnerja upoštevata meje malo tveganega pitja alkohola.
3.) Hrana upočasnjuje delovanje alkohola. Če se partnerja odločita piti, naj poskrbita za prehrano pred in med pitjem.
4.) Če imata partnerja težave, se naj o njih pogovarjata trezna.
5.) Med pitjem alkoholnih pijač naj vmes spijeta še kaj brezalkoholnega.

Vir: https://www.drinkaware.co.uk/check-the-facts/effects-on-relationships/does-alcohol-make-you-argue-with-your-partner