Parti je vedno boljši z dobro družbo. Še boljši pa je z zares dobrimi partibadiji. Dober partibadi je oseba, ki na žuru poskrbi tako zase kot za svoje prijatelje. Zaveda se, da mora biti odgovoren najprej do sebe, svojega zdravja in varnosti, enako pa tudi do svojih prijateljev, s katerimi žura. Kaj točno odlikuje dobrega partibadija? V kakšnih situacijah je dober partibadi pomemben?

NEKDO V DRUŽBI NE PIJE

Včasih oseba ni razpoložena za pitje ali pa ji sploh ni do tega, da bi šla ven žurat. Dober partibadi ve, da je včasih to, da oseba v petek zvečer na kavču z vročim kakavom pogleda film na televiziji in potone v spanec kmalu po sončnem zahodu, točno tisto, kar oseba potrebuje in da je to čisto okej. Priložnosti za žuranje bo še veliko in nikakor ni nujno, da greste ven točno tisti petek (ali pa kar vsak vikend). Ljudje smo včasih utrujeni, nerazpoloženi, si želimo malo predaha, morda pa imamo čez vikend velike plane za zgodnji izlet, obisk družine ali generalno pospravljanje svoje sobe. Lepo je, da to upoštevamo in pohvalimo.

Možno je tudi, da se frend_ica doma kdaj skrega in za to dobi hišni pripor ali policijsko uro. Dober partibadi te osebe zagotovo ne bo spravljal v še večje družinske težave s tem, da bi prigovarjal »Kakšna reva, ne upaš ven?« ali »Ej no, ostani še kakšno uro ali dve!« Enako velja, če oseba sicer gre z vami na žur, a ne pije. Kot dober partibadi take osebe nikakor ne zaničuj, da je »bedna« in »party pooper«, ampak povej, da je to kul, da spoštuješ to odločitev in prijatelju_ici prinesi sok, mocktail ali brezalkoholno pivo.

NEKDO V DRUŽBI JE NADLEGOVAN

Kot dober partibadi se med žuranjem večkrat razglej, kje je preostala družba in kaj se z njimi dogaja. Če opaziš, da se po frendici obeša nek tip, preveri, ali je prijateljici to okej. Če hoče neka punca na silo poljubit prijatelja in ga ščipa za rit, pristopi zraven, zavaruj prijatelja in ga vprašaj, kako je in če rabi malo svežega zraka ali še kakšno pomoč. Če se ob pijani prijateljici ali komirajočem frendu znajde neznana oseba, ki ponuja prevoz, sprehod in podobno, bodi še posebej pozoren in nikoli ne puščaj prijateljev samih z neznanci, da ne pride do raznih zlorab – od kraje telefona do spolnega nadlegovanja ali česa drugega.

Včasih pa ne moremo kar tako vkorakati v dogajanje. V takem primeru greš lahko do varnostnika ali druge zaposlene osebe in prosi za pomoč. Vsi zaposleni v klubih si želijo, da imate pri njih dobro izkušnjo in se zavedajo, da nikakršno nadlegovanje ni sprejemljivo, zato vam bodo priskočili na pomoč.

Čeprav je nadlegovanje vedno odgovornost nadlegovalca, je včasih lahko rešitev tudi to, da se iz kluba umaknemo. Osebo vedno lahko tudi prijavimo ali poiščemo pomoč na različnih društvih. V primeru posilstva gremo lahko tudi na urgenco (če sumimo na podtikanje, to povejmo, lahko pa prinesemo tudi vzorec pijače, za katero sumimo, da je bila vanjo podtaknjena droga). Dobro je, če ostaneš ob osebi, da ni v tako težki situaciji sama. Vendar pa vedno vprašaj, če je to okej, da ne povzročiš še večje stiske. Po pomoč se lahko obrneš na Izberi sam svetovalnico, TOM telefon, Društvo za nenasilno komunikacijo, Društvo SOS telefon, Združenje za MOČ.

NEKOMU V DRUŽBI JE SLABO

Vsi smo krvavi pod kožo in se lahko preveč napijemo. Dober partibadi ve, da se to lahko zgodi komurkoli, zato nikogar ne obtožuje, temveč pomaga. Če je komu v družbi slabo, ostani z njim. Pelji ga nekam, kjer je bolj hladno, zračno in ni glasne glasbe. Priskrbi mu malo vode in poskrbi, da jo oseba spije sama in počasi – nikakor ne vlivaj v usta kar vsepovprek. Če prijatelj bruha, ostani z njim in mu pomagaj, da se cel ne umaže, da ne izgubi svojih stvari in da ne obleži sam na stranišču. Če oseba želi domov, dober partibadi zaključi tudi svoje žuranje, pobere stvari obeh oseb iz garderobe in poskrbi za varen prevoz domov. Nikakor ne kliče taksija samo za svojega frenda, saj ve, da bo prijatelj mogoče bruhal, zaspal, ne bo znal povedat svojega naslova ali ne bo našel (ali sploh imel) dovolj denarja za plačilo prevoza.

Če pa se kdo v družbi tako napije, da kar obleži in se ne odziva tudi na glasno prigovarjanje, tresenje telesa itd., ga daj v položaj za nezavestnega. To je pomembno zato, da se oseba ne zaduši z lastnim bruhanjem. Poskrbi, da je osebi toplo, saj se pod vplivom alkohola (in še na mrzlih tleh) lahko ljudje začnejo zelo hitro podhlajati. Če se stanje v roku 15 minut ne izboljša, pokliči 112. Temu se seveda vsi želimo izogniti, saj ne želimo imet težav v klubu, s starši in še kom, a vendar: če je situacija resna, ne odlašaj s klicem na 112. Mnogo bolj žal ti bo, če se prijatelju zgodi kaj hudega, ker nisi klical, kot pa, če za vaše pitje izvejo starši.

NEKOGA IZ DRUŽBE VRŽEJO IZ KLUBA

Hočeš – nočeš se tudi to kdaj pripeti. Najsi bo zaradi prehude pijanosti ali zaradi pretepa, mora oseba klub zapustiti. Kot dober partibadi ne puščaj take osebe same, temveč pojdi z njo. Prijatelja skušaj pomiriti, nikakor se ne zapletajta v prepire z varnostniki, saj si bosta nakopala še več težav. Morda bo prijatelj v tistem trenutku res hudo razburjen in mu bo vseeno, vendar mu bo zagotovo manj vseeno takrat, ko bo prišla policija in bo dobil kazen ali bil celo odveden na policijsko postajo. Takrat rajši poskrbi, da oba dobita svoje stvari iz garderobe, da osebo pomiriš, poskrbiš za varen prevoz in če se le da, pospremiš osebo do doma, da se še na poti ne zaplete v kakšne težave. V prihodnosti, ko boste vsi trezni, je dobro, če se o tem tudi pogovorite.

Če se le da, je dobro tudi, da si pozoren na svoje prijatelje in če opažaš, da se zapletajo v prepire, jih skušaš že prej pomiriti, da do situacij, kot so »metanje« iz kluba sploh ne pride. Prijatelju_ici lahko poveš tudi, da k njihovi prepirljivosti svoj del prispeva tudi alkohol. Zaradi alkohola nam večkrat popustijo zavore in lahko storimo kaj, kar naslednji dan obžalujemo in izrečemo stvari, ki jih niti ne mislimo resno, a lahko koga zelo prizadanejo. Zato je dobro svoje frende opozoriti tudi na to in jih spomniti, da ste se prišli v klub zabavat.

NEKDO V DRUŽBI PIJE IN ŽELI VOZIT DOMOV

Alkohol in vožnja sta slaba kombinacija in to vemo vsi – še posebej pa dober partibadi. Če opaziš, da oseba pije, pa želi vozit domov, se pogovori o tem, da to ni dobra ideja. Ne le, da lahko voznika za vogalom čaka policija, ki bo opravila alkotest, napisala kazen in o morda oseba začasno (ali permanentno) ostala brez vozniškega dovoljenja. Več možnosti je tudi, da bo voznik udeležen v prometni nesreči. Morda bo kdo poškodoval njega, morda pa bo on poškodoval drugega. V vsakem primeru lahko nastane škoda, ne le na avtomobilu, temveč tudi pri ljudeh. Povej svojemu prijatelju, da te skrbi in ne želiš, da vozi pijan. Skupaj poiščita varno alternativo – poglejta za vozni red nočnih avtobusov, za ponudbo okoliških taksijev ali pokličita koga od družine ali prijateljev. Ključe lahko oseba obdrži ali pa jih preda tebi v varstvo, ni pa najbolje, da jih kričeče puliš iz rok, saj se bosta tako prej sprla in to lahko še prilije olje na ogenj prijateljevi ideji, da se bo (čeprav pijan) odpeljal domov.

KDO PA SKRBI ZA PARTIBADIJA?

Verjetno si marsikdo misli: »Ampak jaz nisem nobena varuška in tudi jaz želim žurat!« Seveda. Od tebe nihče ne pričakuje, da boš na žuru samo zato, da paziš na svojo družbo. Sprostitev in žuranje si zaslužiš toliko, kot vsak. Prav zato je pomembno, da v družbi med sabo krepite znanje o tem, kaj pomeni biti dober partibadi. Tako boste lažje zaupali ljudem, s katerimi žurate in se počutili bolj varne, saj boste vedeli, da če se vam kaj zgodi, imate ob sebi prijatelje, ki znajo in bodo poskrbeli za vas. Hkrati pa to pomeni, da ste tudi do svojih prijateljev odgovorni in spoštljivi in ne pijete brezbrižno v smislu: »Eh, saj bodo poskrbeli zame!« Na prvem mestu je vedno skrb zase. Pomembno je, da se o neprijetnih trenutkih pogovorite trezni – kakšno obnašanje ni bilo kul, kako bi si želeli, da bi se taka situacija razpletla, kaj lahko storite, da do take situacije v prihodnje ne bo prišlo in podobno.

Torej: v prvi vrsti poskrbite zase. Če se v neprijetno situacijo zaplete kdo izmed prijateljev, bodite dobri partibadiji. Če pa kdaj spodleti vam – in to je čisto človeško – pa imejte okrog sebe dobre partibadije, ki bodo priskočili na pomoč.